Odgođena rasprava u Mladićevom žalbenom postupku

Ratko Mladić je 2017. osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini (EPA)

Mehanizam za krivične sudove u Hagu, pravni nasljednik Haškog tribunala, u četvrtak je do daljnjeg odgodio saslušanja u žalbenom postupku bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića zbog njegovog zdravstvenog stanja i ograničenja putovanja uslijed pandemije korona virusa, javlja Reuters.  

Mladić, koji je 2017. osuđen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog stoljeća, oporavlja se od operacije benignog tumora debelog crijeva, prenijela je Hina.

‘U grupi visokog rizika’

Sudije su rekle da ograničenja putovanja i druge restrikcije onemogućuju održavanje saslušanja od 16. juna, te su naveli ocjenu sudskih službi da je 78-godišnji Mladić “u grupi visokog rizika zbog njegove dobi i medicinske historije”.

Žalbeno vijeće Mehanizma je od sudskih službi zatražilo da svakih deset dana izvještavaju o stanju kako bi se “što je prije moguće” odredio novi datum saslušanja.

Izvor: Agencije