Odgođen početak suđenja za nasilje u Sobranju

U Krivičnom sudu u Skoplju odgođen je početak suđenja organizatorima nasilnog upada u Sobranju 27. aprila 2017. godine, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Postupak je odgođen kako bi se odbrana optuženih upoznala sa svim dokazima.

Optuženi su bivši predsjednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, bivši ministri iz redova VMRO-DPMNE-a Mile Janakievski i Spiro Ristovski te bivši direktor makedonske tajne službe UBK Vladimir Atanasovski.

Terete se za krivično djelo “terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti”, prenosi Tanjug, pozivajući se na TV Telma iz Skoplja.

Ometanje primopredaje vlasti

Kako navodi Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju, optuženi su početkom 2017. godine pripremili i realizirali plan s ciljem onemogućavanja mirne primopredaje vlasti.

Terete se da su organizirali i materijalno podržali masovne proteste, prvo ispred Državne izborne komisije u Skoplju, a nakon toga i proteste pokreta “Za zajedničku Makedoniju”, koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje 27. aprila, kada je Talat Xhaferi izabran za predsjednika zakonodavnog doma Makedonije.

U istrazi su bili obuhvaćeni i bivši premijer, koji je kasnije pobjegao u Mađarsku, Nikola Grujevski te bivši obavještajac Nikola Boškovski, ali je postupak za njih zaustavljen dok ne budu dostupni makedonskom pravosuđu.

Izvor: Al Jazeera i agencije