Odgođen početak suđenja u slučaju Galenika

Generalni direktor Galenike i još sedam osoba optuženo je za nanošenje štete tom preduzeću (Al Jazeera)

Početak suđenja bivšem generalnom direktoru Galenike Nenadu Ognjenoviću i još osam okrivljenih zbog optužbi za nanošenje štete tom preduzeću za više od 900 miliona dinara odgođen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 2. mart.

Suđenje je odloženo “iz procesnih razloga”, jer jednom od optuženih Milanu Vladoviću branilac nije došao na suđenje zbog bolesti, a nije bilo uvjeta da se postupak u odnosu na njega razdvoji jer se niko od prisutnih branilaca nije htio prihvatiti njegove odbrane.

Ognjenović ostali optuženi terete se za nanošenje štete tom preduzeću za više od 75 miliona eura.

U ovom slučaju optužnica osim Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora Velefarma Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora Farmatrejda Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva “Livnica Jeremić” Miodrag Jeremić, zamjenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje “Pavlović” Dragan Pavlović, odgovorne osobe u privrednim društvima “Farmanari” i “Unihemkom” Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorna osoba u privrednom društvu “Trgošped-trans” Milan Vladović, kao i sudski vještak i ovlašteni procjenitelj Željko Birmančević.

Zloupotreba položaja

Terete se da su kao saizvršioci učestvovali u krivičnom djelu zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Birmančeviću je stavljeno na teret krivično djelo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično djelo poreska utaja.

Ognjenoviću, Vučićevicu i Sekuliću stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorištavanjem položaja odgovorne osobe i prekoračenjem granica ovlaštenja, pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću “Pharmatrade” sa Maršalskih otoka u iznosu 4.990.000 eura i pričinili štetu AD Galenika u iznosu 5.224.383 eura.

Ognjenović i Jeremić se terete da su u periodu od aprila 2009. do kraja decembra 2010. godine iskorištavanjem ovlaštenja na štetu Galenike pribavili protivpravnu imovinsku korist zanatskoj radnji i umjetničkoj livnici Jeremić iz Vrčina od 140.184.493,11 dinara (blizu 1,2 miliona eura) prilikom nabavke skulptura, a zanatskoj radnji Pavlović za izradu postamenata za navedene skulpture u iznosu 4.286.648,03 dinara (blizu 35 hiljada eura).

Također, optužnicom se okrivljenima Ognjenoviću, Orliću, Jovoviću, Prici i Vladoviću stavlja na teret da su od marta 2010. do kraja februara 2011. godine iskorištavanjem ovlaštenja pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima “Pharmanari doo” iz Novog Sada, “Unihemkom pharm” iz Podgorice i “Unihemkom pharm” iz Brčkog od blizu 650 miliona eura, a oštetili Galeniku u iznosu blizu 1,3 miliona eura.

Druga istraga

Druga istraga je u slučaju Galenika pokrenuta u septembru 2013. godine za nova krivična djela i druge osobe, osim Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.

Ta istraga je obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća “BG Farm” Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Ovi osumnjičeni se terete da su u saradnji s Ognjenovićem zloupotrebama oštetili Galeniku za blizu 28 miliona eura, a privrednom društvu “BG Farm” pribavili protivpravnu imovinsku korist od blizu 19 miliona eura.

Treća istraga je pokrenuta krajem maja 2014. godine protiv Ognjenovića, bivšeg predsjednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića te još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za gotovo 75 miliona eura i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju “Velefarm” i druga povezana preduzeća.

U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorne osobe iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti, koje su, prema sumnjama tužilaštva, uzrokovale štetu za Galeniku od više od 100 miliona eura.

Izvor: Agencije