Odgođen početak evropske misije za proučavanje planeta

Kada bude postavljen, teleskop će biti usmjeren na sjajne zvijezde da utvrdi veličinu egzoplaneta (EPA)

Evropski zvaničnici odgodili su početak trogodišnje misije za proučavanje planeta u drugim solarnim sistemima, manje od sat prije predviđenog polijetanja rakete sa satelitom, prenosi Beta.

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da će lansiranje satelita CHEOPS  – CHaracterising ExOPlanets Satellite – teleskopa za proučavanje egzoplaneta, predviđeno iz svemirskog centra Kuru u Francuskoj Gvajani biti odloženo najmanje za jedan dan.

Direktor Agencije za nauku Guenther Hasinger napisao je na Twitteru da je razlog za odgađanje greška u softveru u gornjem dijelu Sojuz rakete.

“Sa ovako kompleksnom misijom nećemo se izlagati bilo kakvim rizicima”, dodao je Hasinger i poručio ljudima da “drže palčeve” za srijedu u isto vrijeme.

Jedan od mnogih planetarnih sistema

Misija će biti usmjerena na 100 od preko 4.000 egzoplaneta pronađenih do sada, dijelom da utvrdi da li postoji mogućnost postojanja planete nalik na Zemlju gdje je održiv život.

Švajcarski astronom i Nobelovac Didier Queloz rekao je za AP: “Mi smo jedini planetarni sistem među mnogim. Sve to ima veze sa našim mjestom u univerzumu i pokušaju da ga razumijemo”.

Svemirski teleskop će analizirati gustine i radijuse egzoplaneta i utvrditi da li imaju atmosfere, rekao je Queloz.

“Ne znamo ništa, osim da su tamo”, dodao je.

Kada bude postavljen, teleskop će biti usmjeren na sjajne zvijezde kako bi utvrdio veličinu egzoplaneta dok prolaze ispred svojih zvijezda.

Izvor: Agencije