Odgođen EU samit, Charles Michel u karantinu

Predsjednik Evropskog vijeća se redovno testira, a u ponedjeljak je test bio negativan (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel odgodio je sastanak na vrhu država članica Evropske unije, koji je bio predviđen za četvrtak i petak, 24. i 25. septembra, za 1. i 2. oktobar, jer je jedna osoba s kojom je bio u kontaktu zaražena korona virusom, objavio je u utorak njegov glasnogovornik.

“Predsjednik Evropskog vijeća odlučio je odgoditi vanredni sastanak na vrhu”, poručio je preko Twittera njegov glasnogovornik Barend Leyts.

Glasnogovornik dodaje da je Michel u utorak doznao da je osoba zadužena za sigurnost, s kojom je bio u bliskom kontaktu prošle sedmice, pozitivna na korona virus.

Rasprava o Turskoj i Bjelorusiji

“Predsjednik [Evropskog vijeća] se redovno testira, a jučer [ponedjeljak] je test bio negativan. Poštujući belgijska pravila, on je od danas u karantinu”, kaže Leyts.

Glavna tema sastanka na vrhu koji je sada odgođen je strateška rasprava o odnosima EU-a s Turskom, s čim je tijesno povezano i pitanje sankcija protiv bjeloruskog režima.

Kipar blokira uvođenje sankcija protiv Bjelorusije, tražeći da se uvedu sankcije protiv Turske, zbog njenog istraživanja nafte i plina u kiparskim vodama.

Izvor: Agencije