Odgoda Olimpijskih igara koštat će Japan gotovo 3 milijarde dolara

Lokalni organizacijski odbor, vlade Tokija i Japana odlučit će kako će podijeliti finansijski teret odgode Igara (EPA)

Procijenjeno je da će jednogodišnja odgoda Olimpijskih igara u Tokiju koštati Japan 2,9 milijardi američkih dolara (300 milijardi jena), uključujući gotovo milijardu dolara (100 milijardi jena) za borbu protiv novog korona virusa, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji. 

Lokalni organizacijski odbor, vlade Tokija i Japana odlučit će kako će podijeliti taj finansijski teret. Iz Međunarodnog olimpijskog odbora su poručili da će pokriti dio troškova izazvanih odgodom, ali još uvijek nisu objavili detalje, piše dpa, prenosi Hina.

Prije nego što su u martu odlučili da će odgoditi održavanje Igara na godinu dana, očekivani troškovi održavanja OI u Tokiju bili su procijenjeni na više od 12 milijardi dolara (1,35 hiljada milijardi jena).

Borba protiv rasta broja zaraženih

Organizatori, gradska i centralna vlast bi u srijedu trebali objaviti izvještaj o poduzetim mjerama u borbi protiv COVID-a 19, objavio je Kyodo News pozivajući se na neimenovane izvore. Troškovi provedbe tih mjera uključivat će zdravstvenu infrastrukturu kao što su sistem testiranja i nabavka potrebne opreme za sprečavanje širenja virusa.

Domaćin Igara i japanska Vlada nisu uspjeli zaustaviti sadašnji porast u broju zaraženih, što je potaknulo zahtjeve da se u Tokiju i još nekim većim gradovima smanji broj sati tokom kojih restorani i barovi mogu biti otvoreni. U Japanu je u subotu bilo zabilježeno 2674 novozaraženih osoba, što je najveći dnevni porast od izbijanja pandemije, od kojih je njih 561 bilo u Tokiju, objavilo je Ministarsto zdravstva, rada i dobrobiti.

Japan je do sada izbjegao širenje virusa kakvo je zabilježeno u Evropi ili Sjedinjenim Američkim Državama, a statistika pokazuje oko 148.000 ukupno zaraženih i više od 2.100 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om 19.

Izvor: Agencije