Odgađanje datuma Skoplju i Tirani šteti kredibilitetu EU-a

Hahn smatra da EU ne može sebi dozvoliti da se najprije bavi unutrašnjim reformama, a tek onda procesima na zapadnom Balkanu (EPA)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn rekao je da je odgađanje početka pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ogromna šteta za kredibilitet Evropske unije.

Hahn se u četvrtak posljednji put obratio Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta u svojstvu komesara za proširenje i susjedsku politiku EU-a, prenosi Tanjug.

Smatra da EU ne može sebi dozvoliti da se najprije bavi unutrašnjim reformama, a tek onda procesima na zapadnom Balkanu jer je, kako je rekao, u tom slučaju prevelik rizik od nazadovanja tih zemalja u reformama.

“Kredibilitet je pretrpio ogromnu štetu. EU u svijetu govori o uspjesima multilateralizma i mi smo vodeća sila u tome, ali ovdje nismo uspjeli usvojiti odluku. Naš je kredibilitet oštećen”, poručio je.

Kredibilitet EU-a 

Također je podsjetio da je kredibilitet Unije jedna od njenih najvećih prednosti i da su upravo te zemlje članice dale garancije da će pregovori početi kad kriteriji budu ispunjeni.

“Nismo ispunili naša obećanja i nadam se da će odluka biti revidirana. Većina zemalja godinama radi na početku pregovora”, naglasio je.

Rekao je i da su uvjeti koji su bili postavljeni Tirani i Skoplju u junu 2018. bili rezultat konsenzusa zemalja članica EU-a, a ne Evropske komisije, te da ništa “nije bilo nametnuto” zemljama članicama Unije.

Davanje “zelenog svjetla”, poručio je Hahn, prije svega je priznanje za posao koji su uradile dvije zemlje, upozorivši da EU mora voditi računa o posljedicama koje može izazvati blokada u odnosu na druge zemlje regije.

Napomenuo je da je evropska perspektiva najveći podstrek i u procesu između Beograda i Prištine.

Izvor: Agencije