Odbranom ljudskih prava u borbu protiv klimatskih promjena

Pandemija je možda izazvala najveći godišnji pad emisije ugljik-dioksida od Drugog svjetskog rata, navode iz WMO-a (Al Jazeera)

Fokusiranje na obranu ljudskih prava, koja se sve više krše zbog klimatskih promjena, moglo bi bitno doprinijeti borbi protiv tih klimatskih zbivanja, izjavili su pravni eksperti, a prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Većina država koje se suzdržavaju od klimatskih promjena odavno su prihvatile čitav niz obveza u pogledu ljudskih prava”, rekao je Philip Alston, predsjednik Centra za ljudska prava i globalnu pravdu na Sveučilištu New York.

“Poticanje vlada da prihvate svoje obveze prema ljudskim pravima u pogledu klimatskih promjena i pomaganje vladama da klimatske promjene vide kao temeljnu prijetnju tim pravima, moglo bi rezultirati smanjenjem štete od klime”, rekao je Alston na pionirskom summitu o ljudskim pravima i klimatskim promjenama.

Povećana kršenja prava mogla bi također pokrenuti sve veći broj tužbi protiv tvrtki koje eksploatiraju fosilna goriva te protiv banaka, osiguravajućih društava i drugih subjekata koji podržavaju njihov rad, rečeno je.

Profit od poslovanja koje potiče klimatske promjene

Sastanak, koji se održava u sklopu summita Ujedinjenih naroda, okupio je više od 200 predstavnika domorodačkih plemena, boraca za ljudska prava, aktivista za zaštitu okoliša, pravnika, predstavnika sindikata i akademskih stručnjaka.

“Budući da tvrtke i dalje profitiraju od poslovanja koje potiče klimatske promjene, koristit ćemo sve zakonske mogućnost povezane s ljudskim pravima kako bi shvatile da je ulaganje svakog centa u fosilno gorivo ulaganje u smrt naše djece”, rekao je Kumi Naidoo, voditelj Amnesty Internationala, jednog od organizatora sastanka.

“Povezivanje djelovanje korporacija koje koriste fosilna goriva s porastom globalnih temperatura otvorit će put za pokretanje više od 1.000 tužbi protiv klimatskih promjena diljem svijeta”, rekla je Jennifer Morgan, voditeljica Greenpeace Internationala.

Žrtve razornog tajfuna na Filipinima 2013. godine pokrenule su tužbu povjerenstvu za zaštitu ljudskih prava zbog fosilnih goriva.

Jedan je peruanski poljoprivrednik pokrenuo slučaj protiv njemačkog giganta jer smatra da su njegove emisije pridonijele poplavama u njegovoj zajednici.

Ne samo tužbe, nego i protesti

“Jedan od ciljeva tužbi je pokazati tvrtkama i vladama da ulaganje u fosilna goriva donosi pravne i financijske rizike”, rekla je Ellen Dorsey, izvršna direktorica Wallace Global Foundation.

Osim podnošenja tužbi, borci za klimu i ljudska prava nadaju se da će potaknuti val prosvjeda koje su pokrenuli studenti, uključujući švedsku tinejdžerku Gretu Thunberg, i britanski pokret “Pobuna protiv izumiranja”.

“Ako tvrtke i vlade ne uspiju smanjiti klimatske promjene i sve veće prijetnje pravima, ljudi će imati malo izbora te će izaći na ulice”, rekao je Craig Mokhiber, direktor Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava u New Yorku.

Izvor: Agencije