Odbrana Ratka Mladića traži još tri mjeseca za žalbu

Haški tribunal je Ratka Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor (EPA)

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, da mu odobri produženje roka za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu za tri mjeseca, tj. do 3. septembra.

Branioci smatraju da zbog obima i složenosti prvostepene presude nije moguće uložiti žalbu do 5. juna.

Oni su ranije tražili da zbog “niza pravnih i činjeničnih grešaka” presuda kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor bude preinačena, a Mladić oslobođen optužbi. Kao alternativu, Mladićeva odbrana predložila je Mehanizmu da mu se suđenje ponovi.

S druge strane, Tužilaštvo u Hagu zatražilo je žalbom da sud proglasi Mladića krivim i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u pet općina u Bosni i Hercegovini za koje je prvostepenom presudom oslobođen.

Presuda Mladiću

Haški tribunal osudio je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske neposredno pred zatvaranje, 22. novembra prošle godine, na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i muslimana širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Tribunal je, međutim, oslobodio Mladića optužbe za genocid u pet općina, za koje tužilaštvo od žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu sada žalbom traži da ga proglasi krivim i osudi. U pitanju su općine Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

O žalbama će odlučivati vijeće kojim presjedava sudija Theodore Meron, a u čijem su sastavu sudije Carmel Agius, Liu Daqun, Seymour Panton i Prisca Matimbe Nyambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranicu sa čak 18.211 fusnota, što tu presudu čini najobimnijom u historiji Tribunala.

Izvor: Agencije