Odbor za dodjelu Nobela: Nemoguće uzeti nagradu Suu Kyi

Rohinje, Bangladeš
Uporedite vrijeme u eteru koje se daje ubicama muslimanima iz ISIL-a sa malim brojem vijesti o ubicama budistima iz Mijanmara (EPA)

Stotine tisuća osoba u svijetu zatražilo je oduzimanje Nobelove nagrade za mir dodijeljene mijanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi, koju se oštro kritizira zbog upravljanja krizom s Rohinjama, no tu je mogućnost odbacio norveški Odbor za dodjelu Nobela.

U četvrtak ujutro online peticija “Oduzmite Nobela za mir Aung San Suu Kyi” skupila je više od 364.000 potpisa.

“Dosad Aung San Suu Kyi, koja de facto upravlja Mijanmarom, nije učinila ništa da zaustavi zločin protiv čovječnosti u svojoj zemlji”, ocjenjuje indonezijski inicijator peticije, kako prenosi Hina.

U Oslu je Odbor za dodjelu Nobela objavio da je statutarno nemoguće oduzeti nagradu.

“Ni oporuka Alfreda Nobela, ni statuti Nobelove zaklade ne nude mogućnost oduzimanja Nobelove nagrade, bilo za fiziku, kemiju, medicinu, književnost ili mir. Pitanje se, stoga, ne može formalno postaviti”, izjavio je tajnik ovog odbora Olav Njolstad.

‘Samo do dodjele nagrade’

“Nobelov odbor procjenjuje jedino rad dobitnika do dodjele nagrade”, a ne njegovo naknadno djelovanje, dodao je on.

Prema Ujedinjenim narodima, blizu 164.000 osoba, većinom Rohinja, pobjeglo je od nasilja u manje od dva tjedna kako bi se sklonilo u susjednom Bangladešu.

Vrlo kritizirana u inozemstvu zbog šutnje o sudbini Rohinja muslimana, Aung San Suu Kyi osudila je u srijedu “santu leda dezinformacija”, koje pružaju varljiv uvid u krizu.

Aung San Suu Kyi dobila je Nobela 1991. godine, dok je bila u kućnom pritvoru svoje zemlje te je govor u Oslu uspjela održati tek 21 godinu kasnije.

Izvor: Agencije