Odbijeni dokazni prijedlozi Šarićeve odbrane

Tužilaštvo traži maksimalne zatvorske kazne za Šarića i ostale (Tanjug)

Branioci u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu nastavili su danas u Specijalnom sudu u Beogradu izlaganje završnih riječi, kritizirajući Sud što je, kako su naveli, odbio 95 posto dokaznih prijedloga odbrane.

“Sudsko veće je odbilo čak 95 odsto dokaznih predloga odbrane, tako da nisu ispunjeni ni minimalni uslovi za fer suđenje”, rekao je u završnoj riječi branilac Marka Račića, advokat Vladimir Gajić.

On je pitao kako je moguće da niko od branilaca u tom procesu, koji su prije advokature radili kao respektabilne sudije i pravnici, ne znaju da predlože dokazni prijedlog koji bi bio prihvatljiv tročlanom sudskom vijeću sudije Siniše Petrovića.

Fer suđenje

Također, smatra da je za fer suđenje u tom procesu kao i procesu koji se vodi zbog pranja novca u Srbiji protiv Šarića i drugih okrviljenih, bilo neophodno prisustvo privrednog sudije, a sudu je zamjerio i što optužene, kako je naveo, nije zaštitio od medijske hajke.

“Nekoliko puta sam kritikovao sud, i opet smo došli do zaključka da je pojam fer suđenja u našem pravosuđu eufemizam i nedostižan. Nije ispoštovana osnovna pretpostavka nevinosti, posebno ako govorimo o medijskoj torturi koja je vršena nad optuženima”, rekao je advokat Gajić.

Račićev branilac smatra da su advokati optuženih u ovom procesu imali zbog svega toga više pozorišne uloge, a potom se osvrnuo na dokaze koje je tužilaštvo ponudilo protiv njegovog klijenta, a koji se tiču prisluškivanih telefonskih razgovora i iskaza svjedoka saradnika, Draška Vukovića i Radana Adamovića.

Gajić je osporio autentičnost glasa svog klijenta Račića, jer Sud nije prihvatio dokazni predlog odbrane – forenzičko vještačenje telefona i razgovora Račića i porodice.

Zbog toga je predlažio oslobađajuću presudu za svog klijenta zbog nedostatka dokaza.

Nakon njega završnu riječ je iznijela braniteljica Nenada Novakovića i Darka Tošića, Vesna, Lončar tvrdeći da protiv njenih klijenata nema dokaza za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Ona je kazala da nije dokazano ni da su Darko Šarić, Željko Vujanović i Goran Soković osnovali organizovanu kriminalnu grupu 2006. ili 2008. godine, kako se navodi u optužnici.

“Čak nijedan svedok saradnik nije u svojim iskazima potvrdio da grupa postoji od 2006. ili 2008. godine”, istakla je Lončar.

Advokati okrivljenih

Nakon izlaganja završnih riječi tužilaštva prije petnaestak dana, koje je predložilo maksimalne kazne za optužene od 30 do 40 godina zatvora bez olakšavajućih okolnosti, suđenju više nije prisustvovao glavni Šarićev advokat, Radoslav Baćović.

Završnu riječ najprije izvode advokati okrviljenih kojih je 24 u ovom postupku, iako je njih 14 još uvek u bjekstvu.

Potom će završne riječi dati Šarić i ostali optuženi.

Nakon što svi kažu šta imaju u završnici, sud će odrediti datum izricanja prvostepene presude.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj završnoj riječi predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zbog organizovanja kriminalne grupe i krijumčarenja ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Izvor: Agencije