Odbijena žalba Srbije, Kosovo ostaje u UEFA-i

Ukrajina je ugostila ekipu Kosova u neutralnoj Poljskoj u oktobru prošle godine (EPA)

Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbacio je žalbu Fudbalskog saveza Srbije na članstvo Kosovskog saveza u Evropskoj nogometnoj asocijaciji.

Nogometni savez Kosova primljen je u maju 2016. godine kao 55. član UEFA-e.

FSS je u žalbi naveo da je UEFA prijemom Kosova prekršila vlastiti Statut, prema kojem država koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može dobiti članstvo.

“Uzeto je u obzir da u UN-u ne postoji formalno priznanje zemalja, ali je većina zemalja priznala Kosovo kao ‘nezavisnu državu’. Osim toga, rezultat toga jest da je i većina saveza na Kongresu UEFA-e prihvatila Kosovo”, navodi se u saopćenju Suda u Lozani, prenosi Tanjug.

Kosovo je u maju primljeno u UEFA-u, a potom i u Svjetsku nogometnu asocijaciju. Kosovska reprezentacija naknadno je dobila pravo igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Pobjeda nad Farskim otocima

Za članstvo Kosova glasalo je 28 članica UEFA-e, dok su 24 bile protiv.

Ukrajina je ugostila ekipu Kosova u neutralnoj Poljskoj u oktobru prošle godine s obzirom na to da vlada te zemlje nije priznala nezavisnost Kosova, podsjeća AP.

Kosovo je prvu službenu utakmicu igralo 3. juna 2016. godine.

Nogometaši Kosova slavili su protiv ekipe Farskih otoka rezultatom 2:0.

Kosovska reprezentacija takmiči se u grupi I u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine i ima jedan bod iz četiri utakmice.

Izvor: Agencije