Odbijen zahtjev za zabranu provođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Godine 2012. Crna Gora je dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi SPC-a (EPA)

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtjev koji je 27. i 30. januara podnijela Advokatska kancelarija Radić iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saopćila je u nedjelju Vlada Crne Gore.

Kako se navodi, Sud u Strazburu je odbio ovakav zahtjev, o čemu je zvanično obavještena Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, prenosi Tanjug.

U saopćenju se podsjeća kako je 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi SPC-a, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

Priroda primjedbi

Sud u Strazburu je tada odbacio tužbu SPC-a, kojoj se pridružila i Republika Srbija, utvrdivši kako podnosioci tužbe nisu imali, kako se navodi, “postojeću imovinu”, niti “legitimno očekivanje” za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali.

“Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, navodi u saopćenju Vlade Crne Gore.

Izvor: Agencije