Odbijen zahtjev za odgodu suđenja Assangeu

Assangeovi simpatizeri danas su tražili da zahtjev SAD-a za njegovo izručenje bude odbijen (Reuters)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u ponedjeljak se pojavio pred sudom u Londonu na saslušanju o tome hoće li biti izručen SAD-u zbog optužbi za špijunažu, a sud je odbio zahtjev njegovih advokata za odgodu suđenja.

Assange je bio prilično zbunjen kad se pojavio pred sudom u Londonu i mučio se čak da se prisjeti svog imena i godina.

Pojavio se svježe obrijan, bez duge brade, koju je imao posljednji put kad je viđen u javnosti u maju, kad je osuđen na zatvorsku kaznu od 50 sedmica zbog toga što je prekršio uvjetnu slobodu, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Izgledao je kao da je dobrog zdravlja, s unazad očešljanom sijedom kosom, u teget odijelu preko svijetloplavog džempera i bijele košulje.

Međutim, mrmljao je i mucao nekoliko sekundi dok je davao podatke o imenu i datumu rođenja na početku preliminarnog saslušanja.

Kad ga je sudija na kraju ročišta pitao zna li šta se dešava, odgovorio je: “Ne baš”, požalivši se na uvjete u zatvoru i rekavši da nije u stanju razmišljati razborito.

“Ne razumijem kako je to pravedno. Ne mogu ništa istražiti, ne mogu pristupiti nijednom svom dokumentu. Veoma je teško tu gdje sam”, izjavio je.

Proces u vezi s izručenjem Assangea bit će nastavljen u februaru 2020, kao što je planirano, nakon što je sutkinja Vanessa Baraitser odbila zahtjev njegovih odvjetnika za odgodu od tri mjeseca kako bi imali više vremena pripremiti se za suđenje, prenijela je Hina.

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 tačaka, uključujući zavjeru za hakiranje računara vlade i kršenje zakona o špijunaži.

Ako bude osuđen, u zatvoru bi mogao provesti nekoliko decenija. 

Objavio stotine hiljada depeša

Taj Australac proslavio se početkom 2010, kad je WikiLeaks objavio klasificiranu američku vojnu videosnimku napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apache u Bagdadu ubili nekoliko desetaka ljudi, uključujući dva zaposlenika agencije Reuters.

Pobornici ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora.

Kritičari, pak, tvrde da je opasna ličnost, koja u dogovoru s Rusijom pokušava potkopati Zapad i američku sigurnost, te ga ne smatraju novinarom.

WikiLeaks je razbjesnio Washington objavivši stotine hiljada američkih diplomatskih depeša u kojima se kritiziraju svjetski čelnici, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Assange je 2012. utočište pronašao u Ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje, što je odbacio, tvrdeći da je krajnji cilj njegovo izručenje SAD-u.

U Ambasadi je proveo sedam godina, do aprila 2019, a tada mu je određen pritvor od 50 sedmica zbog kršenja uvjetne kazne. 

Taj je rok istekao, ali je i dalje zatvoren dok traje proces u vezi s izručenjem.

Izvor: Agencije