Odbijen zahtjev za kompletno ponavljanje izbora u Istanbulu

Turska, Izbori
Izborna komisija odlučila je da će novi izbori u Istanbulu biti održani 23. juna (Anadolija)

Vrhovno izborno povjerenstvo Turske odbilo je u ponedjeljak zahtjev oporbene Republikanske narodne partije – CHP i IYI partije za ponavljanje izbora za načelnike istanbulskih općina, kao i prošlogodišnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

ISK je sjednici kao neutemeljen odbacilo zahtjev ovih stranaka, prenosi Anadolija.

Na sjednici Vrhovnog izbornog povjerenstva Turske 6. svibnja većinom glasova (7:4) prihvaćena je žalba Partije pravde i razvoja – AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koja se odnosila na određene neregularnosti i nezakonitosti na izborima za gradonačelnika u Istanbulu održanim 31. ožujka.

Novi izbori 23. juna

CHP je zatražila od vlasti da ponište prošlogodišnje opće izbore, kao i izbore održane u ožujku za gradonačelnika Istanbula i druge lokalne pozicije, dva dana nakon što je izborno povjerenstvo odlučilo da će biti održani novi izbori u Istanbulu.

Izborno povjerenstvo odlučilo je da će novi izbori u Istanbulu biti održani 23. lipnja, nakon što je poništilo one održane 31. ožujka, na kojima je izgubio kandidat AKP-a.

Povjerenstvo je kao razlog navelo nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora.

Oporba, predvođena CHP-om kao vodećom strankom, takav potez ocijenila je “diktatorskim”.

Na izborima u ožujku birači su glasali za gradonačelnike, općinska vijeća, lokalne dužnosnike i upravitelje okruga, a izborno povjerenstvo odlučilo je poništiti samo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je AKP izgubio.

CHP je pozvao da budu poništeni cijeli lokalni izbori u Istanbulu i prošlogodišnji predsjednički i opći izbori, priopćivši da su dužnosnici na biralištima imenovani na isti način kao i na prošlogodišnjim izborima.

Imamoglu se ponovo kandidira

Iako je Erdoganov AKP proglasio pobjedu diljem države na lokalnim izborima, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu.

U Istanbulu je tijesno pobijedio kandidat CHP-a Ekrem Imamoglu i u travnju dobio mandat za gradonačelnika.

“Svrgnuti” gradonačelnik Istanbula izjavio je da će sljedećeg mjeseca povesti novu bitku za tursku demokraciju, kada se opet bude kandidirao na ponovljenim izborima.

Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika manje od tri tjedna kada je nakon niza žalbi Erdogana i njegove stranke Središnje izborno povjerenstvo poništilo glasanje i pozvalo na ponavljanje izbora.

Izvor: Agencije