Odbijen zahtjev da se Šešelj vrati u Hag

Tužitelji smatraju da je Šešelj svojim ponašanjem 'potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju' (Getty Images)

Raspravno vijeće Haškog suda odbilo je zahtjev tužiteljstva da se optuženik Vojislav Šešelj s privremene slobode vrati u haški pritvor, potvrđeno je iz ureda za medije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Smatraju kako je zahtjev tužiteljstva “neprihvatljiv”, te ocjenjuju kako njegove izjave novinarima “ne predstavljaju prijetnju za svjedoke”.

Prema pisanju beogradskih medija, Raspravno vijeće u obrazloženju svoje odluke navodi da tužiteljstvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu. Preispitivanje takve odluke, dodaju, moguće je samo na osnovu novih činjenica, a njih nema.

Naveli su i kako tužiteljstvo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu nije uložilo na vrijeme, nego je pokušalo tu odluku osporiti zahtjevom za njeno novo razmatranje.

Šešelj je odlukom Raspravnog vijeća 12. studenoga privremeno pušten iz haškog pritvora zbog humanitarnih razloga, odnosno zbog liječenja teške bolesti.

Izjave ‘za žaljenje’

Vijeće je i podsjetilo na uvjete: da se optuženi vrati u Haag na zahtjev suda, da nema kontakte sa svjedocima i žrtvama i da se ne miješa u tok pravde.

Zaključeno je da nije povrijedio niti jedan od navedenih uvjeta, uz ocjenu da su njegove izjave novinarima “za žaljenje”.

Tužiteljstvo je 1. prosinca zatražilo da se Šešelja vrati u zatvor, jer je s privremene slobode “svojim ponašanjem u Srbiji potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju” iz humanitarnih razloga koju je na vlastitu incijativu donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg suca Jean-Claudea Antonettija.

U istoj odluci, Raspravno vijeće proglasilo se nenadležnim na Šešeljev zahtjev da kazni glavnog tužitelja Sergea Brammertza “zbog nedozvoljenog ponašanja”.

Šešelj je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Proveo je 11 godina u pritvoru u Hagu.

Presuda u njegovom slučaju očekuje se ove godine.

Ogorčene žrtve

Odluku Raspravnog vijeća Haškog tribunala kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva da se Šešelj s privremene slobode vrati u pritvor, predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković smatra „očekivanom“, a predsjednica udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović „opasnom i zabrinjavajućom“, prenosi agencija Anadolija.

„To je očekivana reakcija. Moram kazati kako smo mi žrtve ponovo ponižene i razočarane. Sumnjamo u sve što se dešava. Bitno je reći kako smo od Srbije i njenih organa također očekivali veću reakciju jer su već imali priliku da se ograde od Šešeljevog djelovanja. Ovo njihovo ćutanje je na neki način podrška Šešelju i njegovom govoru mržnje“, kazao je Mešković, te dodao kako žrtve nisu ohrabrene djelovanjem Haškog tribunala.

„Sa druge strane, da nije bilo Haškog tribunala istina o zločinima u BiH bila bi drugačija, oni tu imaju svoj udio.“

Mehmedović je kazala da su žrtve duboko ogorčene posljednjom odlukom Raspravnog vijeća Haškog tribunala.

„Ovo je kopanje po živim ranama žrtava genocida i zločina u BiH. Ponovo smo ogorčeni odlukom Haškog suda. Odluka o Šešelju je vrhunac nepravde“, istakla je i naglasila je kako bi Sud u Hagu trebao donositi odluke kojima bi se opominjale buduće generacije da ne čine zločine.

„Moglo se uraditi da bar malo vjerujemo da na ovom svijetu postoji pravda. Ali nakon ove odluke, doživjeli smo veliko razočarenje. Žalosno je da zločince nagrađuju slobodom i žrtve žele prikazati zločincima.“

Izvor: Agencije