Odbijen zahtjev AKP-a za prebrojavanje glasova u Istanbulu

Turska, Izbori
Izborna komisija odlučila je da će novi izbori u Istanbulu biti održani 23. juna (Anadolija)

Tursko Visoko izborno povjerenstvo odbacilo je zahtjev vladajuće stranke Partije razvoja i pravde – AKP turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za ponovnim prebrojavanjem svih glasova u 31 istanbulskoj četvrti, izjavio je u utorak član tog odbora, kako prenosi Hina.

Erdogan je izjavio u ponedjeljak da je razlika u broju glasova koje su osvojila dva glavna kandidata u Istanbulu premala da bi oporba mogla proglasiti pobjedu, da njegova stranka traži ponovno prebrojavanje na svim biračkim mjestima, odnosno u svih 39 okruga Istanbula, u borbi protiv “organiziranog kriminala”.

Prošlotjedni prvotni rezultati lokalnih izbora održanih 31. ožujka pokazali su tijesnu pobjedu glavne oporbene Republikanske narodne partije – CHP.

Ponovo prebrojavanje 51 kutije

Predstavnik AKP-a u biračkom povjerenstvu Recep Ozel izjavio je novinarima nakon sastanka da se odbor složio tek s ponovnim prebrojavanjem 51 glasačke kutije, raspoređene u 21 od ukupno 39 gradskih četvrti.

Pritom svaka glasačka kutija sadrži nekoliko stotina glasova.

Izborno povjerenstvo je prošlu srijedu odlučilo u korist prebrojavanja glasova u osam od 39 istanbulskih četvrti, nakon što je prvotno prebrojavanje glasova pokazalo da je kandidat oporbe Ekrem Imamoglu odnio vrlo tijesnu pobjedu.

Erdogan je rekao da će prihvatiti rezultate izbora tek kad izborno povjerenstvo obradi sve žalbe.

AKP potresena izglednim porazima

“Nitko nema pravo govoriti o pobjedi na izborima u gradu od 10 milijuna birača kada je razlika u broju glasova 13.000 do 14.000”, kazao je.

AKP je potresena zbog izglednog poraza u Istanbulu, kao i prijestolnici Ankari, gradovima u kojima je četvrt stoljeća dominirala ta stranka i njezini prethodnici.

Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina, kada je bio gradonačelnik, piše Reuters.

Izvor: Agencije