Oglasi

Odbijen prijedlog da Johnsonu sude zbog Brexita

Marcus Ball prijavio je premijera Johnsona jer je tvrdio da će Britanci biti za 350 miliona funti sedmično bogatiji nakon napuštanja EU-a.
'Ovo je pitanje same britanske demokratije i povjerenja u nju', rekao je BallReuters

Britancu Marcusu Ballu, koji optužuje premijera Borisa Johnsona jer je, navodno, lagao o prednostima Brexita prije referenduma 2016., odbijen je prijedlog da se slučaj dovede pred najviši britanski sud, javlja Reuters. 

Ball je donacijama financiranu privatnu tužbu protiv Johnsona zbog zloporabe javnog položaja htio podići zbog rečenice ispisane na crvenom autobusu kampanje "Leave", pobornika izlaska iz EU-a, u kojoj se tvrdilo da će Britanci tjedno biti za 350 milijuna funti bogatiji nakon napuštanja tog saveza. 

Sudac se u svibnju složio da Johnson mora biti pozvan na sud kako bi odgovarao na te optužbe, no tu je odluku u lipnju odbacio visoki sud u Londonu, čiji su se suci složili s Johnsonovim odvjetnikom, koji tvrdi da je slučaj politički motiviran. 

Johnson je u međuvremenu u srpnju postao premijerom dok je još trajao proces protiv njega.

Ne odustaje od optužbi

Ball je potom tražio pravo žalbe na vrhovnom sudu, no u srijedu je taj njegov zahtjev odbacio visoki sud. 

"Ovo je slučaj zloporabe položaja koju je počinio premijer Velike Britanije, koji je opetovano lagao o trošenju javnog novca", priopćio je Ball nakon odluke suda.

Prema njegovim riječima, to je "pitanje same britanske demokracije i povjerenja u nju".

Razmatra mogućnost dovođenja predmeta pred europske sudove, izravnog obraćanja Vrhovnom sudu ili podizanja nove optužnice protiv Johnsona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.