Odbijen Pahorov kandidat za guvernera Centralne banke

Sadašnjeg viceguvernera Primoža Dolenca za novog guvernera predložio predsjednik države Borut Pahor (Banka Slovenije)

Parlament Slovenije odbio je u utorak za novog guvernera Centralne banke imenovati sadašnjeg viceguvernera Primoža Dolenca koga je predložio predsjednik države Borut Pahor, prenose agencije.

Za imenovanje je bilo potrebno najmanje 46 glasova, a Dolenc je na tajnom glasanju dobio 30 glasova.

Tom prilikom se je pokazalo i nejedinstvo nove lijeve koalicije premijera Marjana Šarca.

Zastupnici njegove stranke glasali su protiv, a isto su unaprijed najavili i zastupnici Ljevice (L) koja manjinsku vladu podržava iz opozicije, dok su imenovanje Dolenca podržavali zastupnici triju stranaka iz ranije vlade Mire Cerara.

Pretjerana dokapitalizacija

Protivnici Dolenčeva imenovanja u raspravi su navodili da je on član vodstva koje je pod prijašnjim guvernerom Boštjanom Jazbecom, koji je proljetos dao ostavku, zagovaralo dokapitalizaciju slovenskih banaka u vrijeme dužničke krize koja se po njihovu mišljenju pokazala pretjeranom i protivio se reviziji poslovanja središnje banke iz tog vremena koju je zahtijevala Vlada.

Do imenovanja novog guvernera svoje središnje banke Slovenija neće moći glasovati na sjednicama vijeća Evropske centralne banke u kojemu su guverneri svih nacionalnih centralnih banaka eurozone, a predsjednik Pahor, kako se očekuje, morat će objaviti novi javni poziv za prijavu kandidata za to mjesto.

Izvor: Agencije