Odbijen Mamićev zahtjev za izuzeće predsjednika Suda

Zdravko Mamić
BiH je utvrdila da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj (Al Jazeera)

Vrhovni sud u Hrvatskoj odbio je u srijedu prijedlog obrane za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem je optužen za izvlačenje novca posredstvom offshore tvrtki, čime je uklonjena posljednja zapreka za raspisivanje nove tjeralice za nekadašnjim čelnikom zagrebačkog NK Dinama, što ujedno znači da Mamićevo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj.

“Vrhovni sud odbio je u srijedu prijedlog obrane Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovom sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko offshore tvrtki”, potvrdio je u četvrtak Hini glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić.

Odluka Vrhovnog suda predstavlja uklanjanje posljednje procesne zapreke za raspisivanje nove tjeralice za odbjeglim Mamićem, a ovaj put u postupku izručenja Mamićevo dvostruko državljanstvo više ne predstavlja zapreku za njegovo izručenje Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine, u kojoj je u bijegu.

Ispunjeni uvjeti za primjenu sporazuma iz 2014.

U ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz ožujka 2014. koji su potpisale Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina i koji dopušta izručenje vlastitih državljana ako je riječ o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije.

Uz to, izručenje se dopušta ako su djela počinjena nakon potpisivanja sporazuma.

Ovaj drugi predmet, za razliku od prvog, po kojem je Bosna i Hercegovina odbila izručiti Mamića, ispunjava oba uvjeta.

Nakon što sutkinja osječkog Županijskog suda Azra Salitrežić zaprimi odluku Vrhovnog suda, najprije će putem policije provjeriti živi li Mamić na zagrebačkoj kućnoj adresi na kojoj je prijavljen.

Budući da je on u Bosni i Hercegovini, slijedi raspisivanje tjeralice.

Na temelju nove tjeralice policija Bosne i Hercegovine dužna je ponovno privesti Mamića, nakon čega će sud u Sarajevu odlučivati o osnovanosti novog hrvatskog zahtjeva za izručenjem.

Potvrđena druga optužnica

U svibnju ove godine optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je drugu optužnicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za približno 200 milijuna kuna (27 milijuna eura), a Zdravku Mamiću određen je i istražni zatvor, što će biti temelj za novi zahtjev za njegovim izručenjem.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (15,6 milijuna eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenjem jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Zoran Mamić ponovo u Dinamu

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je u siječnju ove godine rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Mamićev brat Zoran u srijedu je na konferenciji predstavljen kao novi sportski direktor Dinama iako je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju novca iz kluba.

“Ne bih se nikada vratio da mislim da sam nešto skrivio. Vjerujem da će budućnost i pravosudni procesi to pokazati”, rekao je Zoran Mamić na konferenciji za medije u zagrebačkom Maksimiru, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije