Oglasi

Odbačen krivični postupak protiv Baracka Obame

Ugašene nade predsjednika Trumpa, koji već nekoliko dana prijeti kaznenim procesom svom prethodniku u Bijeloj kući.
Donald Trump, Barack ObamaTrump je još 2017. ne spominjući eksplicitno Obamu iznio optužbe da je 2016. naređeno njegovo prisluškivanjeEPA - Arhiva

Američki ministar pravosuđa William Barr odbacio je mogućnost pokretanja kaznenog postupka protiv bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame i, kako piše pariški Le Monde, ugasio nade predsjednika Donalda Trumpa, koji već nekoliko dana prijeti kaznenim procesom svom prethodniku u Bijeloj kući, prenosi agencija Tanjug.

"Živimo u zemlji koja je vrlo podijeljena u ovom trenutku i osobno smatram da je od suštinske važnosti da imamo predsjedničke izbore na kojima će američki narod moći samostalno odlučivati i izabrati novog šefa države na temelju argumenata i otvorene političke rasprave", izjavio je Barr.

Prema zavjereničkim tezama i nagađanjima koje je inicirao predsjednik Trump, a podržao veći broj konzervativnih američkih medija, prenosi Tanjug pozivajući se na Le Monde, Barack Obama je pri kraju svog predsjedničkog mandata koristio federalna sredstva kako bi naudio svom budućem nasljedniku u Bijeloj kući uz pomoć jedne strane agenture, najverojatnije ruske, piše Le Monde, kako prenosi Tanjug.

Trumpove optužbe

Predsjednik Trump je još 2017. godine bez validnih dokaza i ne spominjući eksplicitno svojeg prethodnika iznio optužbe da je 2016. godine naređeno njegovo prisluškivanje te da je riječ o kaznenom djelu, za koje slijedi zatvorska kazna.

Kada ga je novinar Washington Posta zamolio da kaže precizno tko je naredio prisluškivanje, Trump je izbjegnuo izravan odgovor i rekao novinaru da "čita sav tisak, osim lista za koji radi".

Le Monde procjenjuje da će Trump tijekom kampanje teško uspjeti prikriti svoje, kako prenosi Tanjug, rasističke poglede imajući u vidu da je na prošlim izborima uvjerio svoju glasačku bazu da je pitanje diskriminacije bijelaca u SAD-u jedan od najvažnijih društvenih problema Amerike, iako tu njegovu tvrdnju demantiraju službeni statistički podaci o društveno-ekonomskim trendovima u SAD-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.