Odbačen krivični postupak protiv Baracka Obame

Donald Trump, Barack Obama
Trump je još 2017. ne spominjući eksplicitno Obamu iznio optužbe da je 2016. naređeno njegovo prisluškivanje (EPA)

Američki ministar pravosuđa William Barr odbacio je mogućnost pokretanja kaznenog postupka protiv bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame i, kako piše pariški Le Monde, ugasio nade predsjednika Donalda Trumpa, koji već nekoliko dana prijeti kaznenim procesom svom prethodniku u Bijeloj kući, prenosi agencija Tanjug.

“Živimo u zemlji koja je vrlo podijeljena u ovom trenutku i osobno smatram da je od suštinske važnosti da imamo predsjedničke izbore na kojima će američki narod moći samostalno odlučivati i izabrati novog šefa države na temelju argumenata i otvorene političke rasprave”, izjavio je Barr.

Prema zavjereničkim tezama i nagađanjima koje je inicirao predsjednik Trump, a podržao veći broj konzervativnih američkih medija, prenosi Tanjug pozivajući se na Le Monde, Barack Obama je pri kraju svog predsjedničkog mandata koristio federalna sredstva kako bi naudio svom budućem nasljedniku u Bijeloj kući uz pomoć jedne strane agenture, najverojatnije ruske, piše Le Monde, kako prenosi Tanjug.

Trumpove optužbe

Predsjednik Trump je još 2017. godine bez validnih dokaza i ne spominjući eksplicitno svojeg prethodnika iznio optužbe da je 2016. godine naređeno njegovo prisluškivanje te da je riječ o kaznenom djelu, za koje slijedi zatvorska kazna.

Kada ga je novinar Washington Posta zamolio da kaže precizno tko je naredio prisluškivanje, Trump je izbjegnuo izravan odgovor i rekao novinaru da “čita sav tisak, osim lista za koji radi”.

Le Monde procjenjuje da će Trump tijekom kampanje teško uspjeti prikriti svoje, kako prenosi Tanjug, rasističke poglede imajući u vidu da je na prošlim izborima uvjerio svoju glasačku bazu da je pitanje diskriminacije bijelaca u SAD-u jedan od najvažnijih društvenih problema Amerike, iako tu njegovu tvrdnju demantiraju službeni statistički podaci o društveno-ekonomskim trendovima u SAD-u.

Izvor: Agencije