Odaziv na rano glasanje u SAD-u veći nego 2016. godine

Za sada demokrati prednjače u odazivu, ali se još ne zna hoće li to utjecati na konačan ishod izbora (EPA)

Rano i dopisno glasanje za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra već je premašilo nivo zabilježen prije četiri godine, pokazuje nezavisna studija objavljena u nedjelju.

Devet dana prije izbora, US Election Project, institut osnovan pri Univerzitetu na Floridi, objavio je da je do nedjelje glasalo 59 miliona birača, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Godine 2016. rano je glasalo 57 miliona birača, lično ili putem pošte, objavila je mrežna stranica US Election Assistance Commissiona.

Milioni Amerikanaca glasali su ranije, zabrinuti zbog nastavka pandemije korona virusa ili motivirani suparništvom republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena.

Pandemija i dalje u fokusu kampanje

Trumpa i Bidena još sedmica dijeli od izbora 3. novembra, a zbog porasta broja zaraženih i zaraze među osobljem potpredsjednika Mikea Pencea, pandemija je i dalje u fokusu utrke.  

Trump tvrdi da je napredovao u borbi protiv bolesti, iako SAD proteklih dana ima rekordan broj novozaraženih. Bidenova kampanja to može iskoristiti da podsjeti glasače kako su Trump i njegovi saveznici umanjivali savjete stručnjaka za javno zdravstvo o nošenju maski i pridržavanju pravila o fizičkom razmaku u borbi protiv širenja zaraze korona virusom, prenosi Reuters.

“Nijedna država u svijetu nije se oporavila kao što smo se mi oporavili”, rekao je Trump oduševljenim pristašama u New Hampshireu, od kojih mnogi nisu nosili zaštitnu masku.

Šef ureda Bijele kuće Mark Meadows rekao je u nedjelju da administracija “ne kontrolira pandemiju”, već je umjesto toga usredotočena na vakcinu i terapije.

Biden, koji je tokom kampanje žestoko kritizirao Trumpov odgovor na pandemiju, Meadowsovu izjavu nazvao je “priznanjem da su odustali od osnovne dužnosti da zaštite američki narod”.

Šef Penceova ureda, Marc Shot, u subotu je testiran pozitivno, kao i mnogi drugi viši dužnosnici. Uprkos širenju zaraze Bijela kuća je objavila da potpredsjednik, koji je negativan na korona virus, nastavlja kampanju.

Mnogi neće priznati poraz

Za sada demokrati, koji su ove godine uveliko poticali rano glasanje, prednjače u odazivu, ali se još ne zna hoće li to utjecati na konačan ishod izbora.

Trump i republikanci upozoravaju da dopisno glasanje otvara mogućnost prevare, pa se očekuje da će veliki broj republikanskih glasača glasati na sam dan izbora, 3. novembra.

Više od 40 posto pristalica Trumpa i Bidena neće priznati rezultate izbora 3. novembra ako njihov kandidat izgubi, rezultati su ankete Reutersa i Ipsosa.

Istraživanje, provedeno od 13. do 20. oktobra, pokazuje da 43 posto Bidenovih pristalica neće prihvatiti Trumpovu pobjedu, dok 41 posto Amerikanaca koji žele ponovni izbor Trampa neće prihvatiti pobjedu Bidena.

Manji broj – 22 posto Bidenovih pristalica, odnosno 16 posto Trumpovih – rekli su da će preduzeti akcije, ulične proteste, pa čak i pribjeći nasilju kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo ako njihov kandidat izgubi.

Reuters navodi da se američki zvanični zaduženi za provođenje izbora suočavaju ove godine s nizom izazova, s obzirom na povećano nepoverenje javnosti u rezultate izbora.

Ankete: Biden ispred Trumpa

Agencija podsjeća da su najviši zvaničnici iz sektora sigurnosti SAD-a prošle sedmice upozorili da Rusija i Iran upadaju u američki izborni sistem kako bi podrili izbore.

Trump, također, neprestano dovodi u pitanje neutralnost provođenja izbora, tvrdeći da su “namješteni protiv njega” i da povećana mogućnost glasanja poštom povećava vjerovatnoću izborne prevare.

Čak se odbio obavezati na mirnu primopredaju vlasti ako prebrojavanje glasova ukaže da je izgubio.

Posljednja ankteta Reutersa i Ipsosa pokazuje da na nacionalnom nivou Biden vodi ispred Trumpa sa osam procenata, 51:43 posto.

Anketa je obuhvatila 2.649 ispitanika, među kojima 1.039 pristalica Trumpa i 1.153 Bidena.

Izvor: Agencije