Odakle opozicija na javnom servisu u Srbiji?

Jeremić je nastavio sa kritikama upućenim RTS-u (EPA)

Dva zanimljiva fenomena su obeležila kraj godine u Srbiji. Prvi je pojava opozicionih lidera u emisiji OKO na Radio-televiziji Srbije, a drugi je panična reakcija srpskih vlasti na pojavu opozicije na državnom Javnom servisu.

Nekoliko dana uoči kraja 2019. godine, uredništvo RTS, ili kako to u poslednje vreme svi vole da naglase – Javnog servisa, odlučilo je da u emisiju OKO pozove nekoliko predstavnika srpske opozicije. Ideja je, kako su pojasnili autori emisije, da se pruži prilika da se javnosti obrate predstavnici opozicije i to iz onih partija za koje se pretpostavlja da bi uspeli da pređu cenzus na predstojeći parlamentarnim izborima. Između ostalih, prvi put posle nekoliko godina na ovoj televizije se pojavio i nekadašnji ministar inostranih poslova Srbije, aktuelni predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju.

Iako je novinar pokušao da emisiju otvori sa potpuno neaktuelnim pitanjem – da li je moguće biti i liber i nacionalista, Jeremić je odmah krenuo u ofanzivu i uzvratio pitanjem – A, zašto ste mene opšte zvali. U trenutku je nastao muk u studiju,a kažu da je za televizijski program najgora stvar upravo tišina. Jeremić je nastavio sa kritikama upućenim RTS-u koje su se odnosile na činjenice da ova tv kuća nije izveštavala sa protesta koji su se dešavali u njenom dvorištu, da nikada za sve te godine nisu zvali opozicione lidera da odgovore na gomilu monstruoznih optužbi kojih je bilo na svakodnevnom nivou…

Premijerkin „bijesan“ ton

Tih 30 minuta, odnosno 1.800 sekundi, bilo je nešto što je u ogromnoj meri iznerviralo, kako predsednika, tako i premijerku Srbije. Nije prošlo ni 15 sati od gostovanja opozicije na RTS-u, premijerka je, više nego uznemirenim i besnim tonom, na televiziji Pink komentarisala Jeremića.

“Bahato se obraćao voditelju emisije govoreći mu koga treba da dovede RTS. A, zašto bi ga i pozvali kad je na predsedničkim izborima imao manje glasova od Belog”, rekla je Brnabić, koja nijedan glas ni na kakvim izborima nikada nije učestvovala, pa samim tim nikada nije osvojili ni jedan glas od građana Srbije.

Zasmetalo joj je to što je Jeremić uopšte pozvan, kao i ono što je govorio.

“U neverovatnom maniru, bahato je pokušao da uređuje program ove medijske kuće. Jeremić je politička Kleopatra (u Srbiji poznata proročica prim. autora), jer je puno puta, ali pogrešno, predviđao budućnost, da li iz pasulja, tarota… On je, tom prilikom, izgovorio neke od najstrašnijih do najsmehotresnijih stvari, jer živi u nekom svom nerealnom svetu. Čini mi se da zaslužuje psihijatrijsko posmatranje“,  dodala je iznervirana premijerka Srbije.

Ni predsedniku Srbije nije bilo jasno otkud Jeremić na RTS-u.

„Ne razumem kriterijume po kojima je RTS pozvala lidera Narodne stranke Vuka Jeremića u emisiju, ali verujem da je to bilo korisno za vlast. Da me pitate po kom osnovu je pozvan Jeremić, ja ne znam, ali oni imaju nezavisnu uređivačku politiku“, rekao je Vučić.

Dva pitanja su se odmah nametnula javnosti u Srbiji. Prvo se odnosi na to da li je RTS počeo da se menja, a drugo je da li je moguće da je vlast u Srbiji totalno netolerantna na samostalnu pojavu opozicije na RTS-u.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić smatra da jedno pojavljivanje nekog opozicionara ne može bitno da promeni utisak o stanju medija u Srbiji.

„To stanje ne bi mnogo toga promenio čitav niz gostovanja opozicionara, jer su laži i obmane toliko zatrovale javni prostor da će nam trebati godine da indoktrinirane osvestimo. RTS mora da promeni uređivačku ekipu trovača i manipulatora, pa da pomislimo da je nešto moguće promeniti“,  kaže Bodrožić.

Prema njegovim rečima, građani Srbije plaćaju javni servis da bi imali prave informacije, prijatne i neprijatne, da bi imali sučeljavanje mišljenja, da bi imali kvalitetan program u svim segmentima.

„Ovako, direktor i urednici krše zakon i lako je pretpostaviti kako bi prošli u uređenoj zemlji. Mislim, u uređenoj zemlji nikad ne bi ni došli u priliku da ovako bezočno manipulišu i obmanjuju. Ukoliko Srbija uskoro ne postane, koliko toliko, uređena država, oni će odgovarati zbog pronevere nerodnih para, jer ovo što oni rade je praktično kao pljačka banke smatra“, predsednik NUNS-a.

Emisija koja nije ogledalo RTS-a

S druge strane, glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podseća da se kroz emisiju OKO ne može posmatrati ceo RTS.

“Emisija u kojoj su se pojavili pojedini opozicioni predstavnici, prvi put u poslednjih nekoliko godina, bitno je drugačija od ostatka RTS. Ta emisija je imala ozbiljno izdanje o trgovini oružjem, o situaciji uzbunjivača Aleksandra Obradovića u kojoj sam učestvovao. Oko, na žalost, nije RTS. Bio bih srećan kada bi ceo RTS bio kao ta emisija, ali nije. I nadam se da ovakva moja izjava neće da šteti kolegama koji rade tu emisiju“, ističe Ćulibrk.

Kada je reč o nedemokratičnosti aktuelne vlasti u Srbiji na drugačije mišljenje, Bodrožić napominje da su “naprednjaci pokazali da nisu spremni za višestranačje i pluralizam mišljenja”.

“Oni su odgajani u najgorem duhu jednoumlja a i oni koji nisu, izlila im se vlast u mozak, i ne podnose drugačije mišljenje. Predstavljaju se kao patrioti i veliki zaštitnici naroda, a u stvari su neviđeni zločinci. Čak i da ne napadaju fizički svoje oponente, a i to rade, oni su u krivičnom delu. Zaglupljuju i obmanjuju svoj narod čineći od njega skup nesposobnih i nestručnih ljudi, koji postaju jeftina radna snaga i zatupljena masa ideolopoklonika. To je u suštini blaži oblik konc-logora“, naglašava Bodrožić.

Ćulibrk očekuje da će se pritisak vlast pojačati na sve one koji drugačije misle.

„Mediji će biti pod još čvršćom kontrolom, nego što su sada. Perjanice ove vlasti će udariti rafalnom paljbom po svim kritičarima.

Nije merilo slobode da li će se jedan opozicioni lider pojaviti jednom mesečno na nekoj od televizija“, dodaje Ćulibrk.

On tvrdi da je to način na koji, između ostalog, ova vlast funkcioniše, i tog mehanizma se neće ni po koju cenu odreći. Po njemu, ni najavljenim promenama u Regulatornom telu za elektronske medije, popularnom REM-u, neće se ništa promeniti.

“Vi ćete pristati da dođete u emisiju koja traje sat vremena, ali te televizije ništa neće sprečiti da preostalih 23 sata budete žrtva najgore kampanje na tim istim televizijama. Sve je providno i ljudi se ovde samo prave blesavi. Nije poenta u tome da li će bilo ko od opozicionih lidera biti gost u nekoj emisiji na nacionalnoj mreži, poenta je da ti mediji rade normalno. Besmislena su gostovanja u gostovanja u takvim emisijama“, zaključuje Ćulibrk.

U Srbiji postoji neko nepisano pravilo da su televizije dužne da javnost izveštavaju i da ponekad u emisije pozovu predstavnike onih partija koje su uspele da pređu cenzus na parlamentarnim izborima. To doduše ne sprečava predstavnike vlasti da neprestano vređaju i napadaju opozicionare koji su u međuvremenu formirali svoje stranke. Dok se te dve stvari ne budu stavile u neku ravnotežu, i dok uobičajena pojava ne bude situacija u kojoj je svaki mediji dužan da omogući svakome ko na najgrublji način bude napadnut i izvređan od najviših nosioca vlasti odgovori, Srbija neće imati šansu da postane normalna država.

Izvor: Al Jazeera