Od žute groznice 164 žrtve u Darfuru

Sumnja se da je u sudanskom dijelu Darfura od žute groznice oboljelo 677 osoba u tri mjeseca do kraja novembra.

Afrika, Sudan, Darfur, Žuta groznica, Komarci
Gotovo polovina oboljelih je u dobi od 15 do 30 godina, a oko četvrtina su djeca u dobi od pet do 15 godina [Reuters]

Žuta groznica ubila je 164 osobe u posljednja tri mjeseca u sudanskom dijelu Darfura, saopćila je u Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Darfuru, regiji velikoj poput Španije i pogođenoj sukobima i razbojništvom, zdravstvenu zaštitu u nekim dijelovima pružaju isključivo humanitarne organizacije.

Posljednja pojava žute groznice, koju prenose komarci, pogodila je na središnji dio Darfura, objavili su u zajedničkom saopćenju WHO i sudansko Ministarstvo zdravstva.

"Od 2. septembra do 29. novembra sumnja se da je od žute groznice oboljelo 677 osoba, od kojih su 164 umrle", kaže se u saopćenju.

Gotovo polovina oboljelih je u dobi od 15 do 30 godina, a skoro četvrtina su djeca u dobi od pet do 15 godina.

Za žutu groznicu nema djelotvornog lijeka, ali postoji vakcina.

WHO je prošlog mjeseca najavio da će u pogođenim područjima Darfura biti cijepljenoblizu 3,6 miliona ljudi, a sada je saopćeno da je više od polovine planiranog broja cijepljeno do 30. novembra.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.