Od Vardara do Triglava i onda u NBA

Od Petrovića, Divca i Paspalja, kao pionira davne 1989. godine, do danas je u NBA igrao 51 igrač s područja bivše Jugoslavije (EPA)

Piše: Vlado Radičević

Od 1989. godine kada je FIBA i službeno dozvolila NBA igračima da mogu igrati za svoje reprezentacije krenula je prava navala prema najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Upravo je taj embargo bio razlog zašto prije toga velikani YU košarke Krešo Ćosić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić i drugi nisu prihvatili NBA ponude. U to vrijeme samo jedan nastup u NBA ligi donio bi im zabranu nastupa za reprezentaciju do kraja karijere. Najbliži je odlasku u NBA bio legendarni Ćosić, koji je, igrajući za sveučilište Brigham Young, izabran u najbolju NCAA petorku, ali je 1973. godine (kada je izabran na NBA draftu), umjesto u LA Lakerse, odlučio potpisati za svoj Zadar.

U prvom valu, te 1989. godine, u NBA su otišli Dražen Petrović (Portland), Vlade Divac (LA Lakers) i Žarko Paspalj (San Antonio). Dražen je preko noći odlučio raskinuti milijunski ugovor s Real Madridom, nakon svega jedne sezone, kako bi u dresu Portlanda (za puno manje novaca) dokazao da kao najbolji europski igrač može igrati u najjačoj košarkaškoj ligi. Na njegovu nesreću, Portland je te sezone zaigrao u velikom finalu, a pored Drexlera i Portera, minutaža mu je bila mizerna i to ga je natjeralo na još veći rad, koji će se kasnije vidjeti u New Jersey Netsima.

Divac i Paspalj odlučili su se iz beogradskog Partizana na NBA avanturu. Ljevoruki Paspalj ponudu Spursa nije mogao odbiti, želio se okušati među najboljima, ali nakon samo jedne sezone, u kojoj je kod Larryja Browna jako malo igrao, odlučio se vratiti u Europu.

Za razliku od Paspalja, tada 21-godišnji Divac te iste godine, nedugo nakon Eurobasketa, izabran je kao 26. pick na NBA draftu. No, pošto nije odslužio vojni rok u tadašnjoj JNA, trebao je posebnu dozvolu. Rezultat svega je čak 16 NBA sezona i briljantna karijera…

Prolaznici i zvijezde

I tako se u protekle 24 godine, dakle od odlaska spomenute velike trojke YU-košarke, u NBA ligi naredao ukupno 51 košarkaš s područja bivše Jugoslavije. Od Vardara, pa do Triglava – od Makedonca Pere Antića, koji je za Atlanta Hawkse potpisao ovog ljeta, pa do Marka Miliča, prvog Slovenca u NBA-u.

Bivši u NBA (42 igrača)

Predrag Stojaković, Dino Rađa, Dražen Petrović, Predrag Danilović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Nenad Krstić, Gordan Giriček, Vladimir Radmanović, Predrag Drobnjak, Primož Brezec, Marko Jarić, Boštjan Nachbar, Radoslav  Nesterović, Darko Miličić, Željko Rebrača, Aleksandar Vujačić, Žan Tabak, Ratko Varda, Aleksandar  Pavlović, Žarko Čabarkapa, Roko Leni Ukić, Zoran Planinić, Aleksandar  Đorđević, Predrag Savović, Radisav Ćurčić, Stojko Vranković, Mario Kasun, Žarko Paspalj, Dalibor Bagarić, Marko Milič, Dragan Tarlać, Igor Rakočević, Uroš Slokar, Miloš Babić, Bruno Šundov, Aleksandar Radojević, Damir Markota, Kosta Perović, Rastko Cvetković, Slavko Vraneš, Mile Ilić

Bilo je u te 24 godine zaista svega, a bez obzira jeste li dosad o sebi imali mišljenje kao o vrhunskom poznavatelju košarke, teško da se možete sjetiti svih likova, ili, bolje rečeno, 10-ak prolaznika u NBA-u. I tako svake godine po neki prolaznik zaluta u NBA, tek toliko da popuni roster ili da igračima u životopisu piše kako su igrali u NBA, samo da bi po povratku u Europu držali cijenu na tržištu.

No, zato je lijepo vidjeti listu nekadašnjih NBA zvijezda iz bivše Jugoslavije uz broj odigranih sezona i prosjek koševa u karijeri. Na vrhu se, kada je statistika u pitanju, našao dečko iz Požege Predrag Stojaković, jedna od najpreciznijih ruku u ligi, koji je u 13 NBA sezona nastupao za Sacramento Kings, Indiana Pacers, New Orleans Hornets, Toronto Raptors i Dallas Mavericks. Prsten prvaka osvojio je 2011. godine s Dallasom i tada se, zbog problema s ozljedama, odlučio umiroviti.

U svega četiri sezone sjajan dojam ostavio je u dresu Boston Celticsa i Splićanin Dino Rađa, koji se, razočaran što nije uvršten u All-Star momčad, odlučio na povratak u Europu.

Njegov bivši suigrač iz Jugoplastike i reprezentacije Hrvatske Toni Kukoč u NBA ligi zadržao se 13 sezona. Uz Jordana i Pippena, osvojio je u dresu Chicago Bullsa tri NBA prstena, a 1996. godine izabran je za najboljeg šestog igrača lige.

I danas, 20 godina nakon Draženove smrti, većina igrača s ovih prostora upravo će reći kako im je svima otvorio NBA-vrata.

Najduži staž od igrača iz bivše države u NBA ligi ima Divac, koji je u 16 sezona ostavio zaista dubok trag. Započeo je karijeru u Lakersima, uz Magica Johnsona, a završio je 2005. godine uz Kobea Bryanta. U međuvremenu je svoje najbolje utakmice igrao u dresu Sacramento Kingsa, uz suigrača iz reprezentacije Stojakovića.

Dražen Petrović je posebna kategorija. Igrao je u NBA-u svega četiri sezone, a u trenutku kada je stradao u prometnoj nesreći imao je 28,5 godina. Podatak kako je u sezoni 1992/93. izabran u treću NBA petorku sve govori. U ljeto 1993. godine, kao slobodan igrač, vagao je ponude iz NBA-a i Europe i tek ga je čekao ugovor života, no 7. lipnja 1993. godine sudbina je uplela svoje prste i Dražen je poginuo na autocesti u Njemačkoj.


[Photo: Pixsell]

I danas, 20 godina nakon njegove smrti, većina igrača s ovih prostora upravo će reći kako je Petrović svima otvorio vrata, kako je Petrović svojom igrom pokazao Americi da europski igrači znaju igrati košarku.

Iako zvuči otrcano, upravo zbog Petrovića, kojem Rick Adelman nije dao igrati u Portlandu, 15-ak godina kasnije Stojaković je dobio sve ovlasti u Sacramentu. Trener mu je bio upravo Rick Adelman.

Mirzina mizerna minutaža

No, kako sve ne bi bilo savršeno kada su igrači s Balkana u pitanju, bilo je i nekoliko velikih promašaja. Jedan od njih je svakako centar Darko Miličić, kojeg su Detroit Pistonsi na NBA draftu 2003. godine izabrali kao drugi pick, odmah iza LeBrona Jamesa. Iza Miličića izabrani su budući Hall of Fame igrači kao što su Carmelo Anthony, Chris Bosh, Dwyane Wade… Od jeseni 2012. godine i kratke epizode u Boston Celticsima Miličić više ne igra košarku. Novaca je, očito, dovoljno zaradio, ima NBA prsten i osigurao je igračku mirovinu. To što nije puno pokazao na NBA parketima očito ga nimalo ne brine.

Uz Miličića, među 50-ak igrača iz bivše države koji su igrali u NBA-u ima možda i previše prolaznika, a nekima od njih su recimo: Uroš Slokar, Miloš Babić, Kosta Perović, Rastko Cvetković, Aleksandar Radojević, Mile Ilić, Ratko Varda, Slavko Vraneš, Žarko Čabarkapa, Predrag Savović, Radisav Ćurčić i drugi.

Od početka sezone Teletović je jako rijetko ulazio u igru i ubacio malo poena. Za igrača koji je u Europi bio ‘kralj’ zaista tužno.

Najbolji bh. košarkaš Mirza Teletović vjerojatno nije ni pomišljao kako će u NBA ligi dobivati tako mizernu minutažu. U najjaču ligu na svijetu stigao je s reputacijom najbolje “četvorke” Europe i jednog od najboljih igrača španjolske ACB lige (kažu druge najjače na svijetu), a Netsi, u kojima “snajper iz Jablanice” nosi dres s brojem 33, dali su mu dvogodišnji ugovor, po kojem će ukupno zaraditi 6,5 milijuna dolara. Ove sezone, u kojoj mu je trener Jason Kidd, Teletović će zaraditi 3,4 milijuna dolara, no kada se odbije porez i valuta prebaci u eure, ispada kako će zaraditi oko 1,6 milijuna eura, koliko bi ga mogli platiti najveći europski klubovi.

Od početka sezone Teletović je jako rijetko ulazio u igru i ubacio malo poena. Za igrača koji je u Europi bio “kralj” zaista tužno. Ostaje pitanje hoće li imati živaca i snage čekati pravu priliku, ili će se vratiti u Europu čim stigne prva prilika?

Aktivni u NBA (devet igrača)

Crna Gora: Nikola Peković (Minnesota) i Nikola Vučević (Orlando); Slovenija Goran Dragić (Phoenix) i Beno Udrih (New York); Srbija: Nemanja Nedović (Golden State) i Miroslav Raduljica (Milwaukee); Bosna i Hercegovina: Mirza Teletović (Brooklyn) i Ognjen Kuzmić (Golden State); Makedonija: Pero Antić (Atlanta)

Slično vrijedi i za dva ovogodišnja rookieja, Ognjena Kuzmića i Miroslava Raduljicu. Nije se očekivalo kako će Kuzmić, dečko iz Doboja, koji se, preko bh. i finske lige, probio do Španjolske, dobiti ove sezone minutažu u Golden State Warriorsima, pa je poslan u razvojnu ligu (NBDL).

Isto bi se moglo reći i za centra Raduljicu, koji je ovog ljeta za tri milijuna dolara potpisao za Milwaukee Buckse dvogodišnji ugovor. Bar mu se ispunio dječački san da dođe u NBA… Očekivalo se da Nemanja Nedović, sjajni bek, koji se pokazao u dobrom izdanju na Eurobasketu, u Golden State Warriorsima dobije veću minutažu u drugom dijelu sezone, no vlasnici kluba odlučili su i njega poslati na “kaljenje” u razvojnu ligu. Tamo ga već čeka Kuzmić.

Od devet igrača s prostora bivše Jugoslavije koji trenutačno igraju u NBA ligi najbolje kotiraju Crnogorci Nikola Peković i Nikola Vučević, koji su nezamjenjivi u svojim klubovima. Peković je uoči sezone potpisao petogodišnji ugovor s Wolvesima vrijedan čak 68 milijuna dolara, a Vučević (sin odličnog košarkaša sarajevske Bosna Bore Vučevića) prošlu je sezonu završio kao drugi skakač lige i tek su pred njim najbolje sezone.

Uz njih dvojicu, status zvijezde ima i ljevoruki Slovenac Goran Dragić, koji u Phoenix Sunsima igra svoju šestu NBA sezonu. Po ekspertizi američkih novinara, Dragić je trenutačno jedan od najboljih bijelih playmakera na svijetu. I to je to za ovu sezonu. Koliko god to grubo zvučalo, ostali igrači su prolaznici…

Izvor: Al Jazeera