Od srijede jeftiniji pozivi i poruke unutar EU-a

Mnogi korisnici do sada nisu ni razumjeli razliku između međunarodnih poziva i roaminga (EPA)

Ograničenja cijena međunarodnih poziva i SMS poruka unutar Europske unije, koja stupaju na snagu 15. svibnja, znatno će smanjiti račune za korištenje mobitela i za fiksnu telefoniju, kao što je bio slučaju i s ukidanjem naknada za roaminh.

Od 15. svibnja za sve će međunarodne pozive i SMS poruke unutar Unije vrijediti nova ograničenja cijena, prenosi Hina.

Korisnici će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU-a plaćati najviše 19 eurocenti po minuti, plus porez na dodanu vrijednost, a SMS poruke najviše šest eurocenti po poruci, plus PDV. 

Prema priopćenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti – HAKOM, cijene u Hrvatskoj za pozive i slanje poruka prema bilo kojem broju unutar EU-a bit će znatno jeftinije.

Cijena poziva moći će najviše iznositi 1,76 kuna (24 eurocenta) po minuti, a SMS poruka ne smije biti skuplja od 0,55 kuna (sedam eurocenti).

I do četiri puta niži računi

Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.

Mnogi korisnici nisu ni razumjeli razliku između međunarodnih poziva i roaminga, pa je veliki dio njih po ukidanju roaminga bio neugodno iznenađen visokim računima, jer su mislili da pozivi iz vlastite mobilne mreže prema nekom broju u europskom inozemstvu košta jednako kao i poziv unutar domaće mreže, konstatira Hina.

Novi propisi sada će uvelike ograničiti tu praksu mobilnih operatera.

Komisija navodi primjer prema kojem je osoba koja je mjesečno dva sata iz Italije s talijanskog broja razgovarala s belgijskm brojem plaćala 105 eura.

Po novim propisima, taj će račun sada iznositi najviše 27 eura, dakle četiri puta manje.

Izvor: Agencije