Od ponedjeljka u Njemačkoj drastične mjere

Cilj je da se do Božića smanji broj novih zaraza, da pritom privreda funkcioniše, a škole i vrtići ostanu otvoreni (EPA)

Drastične mjere kojima njemačka vlada želi da suzbije širenje epidemije korona virusa na snagu stupaju od ponedjeljka i važit će do kraja novembra, što je izazvalo burne reakcije građana.

Oni kancelarku Angelu Merkel već optužuju za “korona-diktaturu”, a protesti koji već mjesecima izbijaju širom Njemačke dodatno su zaoštreni najavljenim ograničavanjem svakodnevnog života, prenosi Tanjug pisanje Deutshe Wellea (DW).

Kancelarka je rekla da je vlada svjesna da od ljudi traži mnogo, ali da mora da se djeluje sada.

“Naš zdravstveni sistem danas može da se nosi sa ovim izazovom. Ali, ako se nastavi ovim tempom, dostići ćemo granicu za nekoliko sedmica. Zbog toga su neophodne ove oštre mjere”, rekla je Merkel.

Cilj je da se do Božića smanji broj novih zaraza, da pritom privreda funkcioniše, a škole i vrtići ostanu otvoreni.

Šta je sve zatvoreno?

Zajednički boravak na javnim mjestima bit će dozvoljen samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno s još jednim domaćinstvom, i to najviše do deset osoba, piše DW.

Svi događaji koji služe zabavi ili razonodi bit će zabranjeni. Pozorišta, opere, koncertne dvorane, kina bit će zatvoreni do kraja novembra.

Zabranjen je grupni amaterski sport, sve osim individualnog sporta.

Profesionalna sportska takmičenja će se održavati bez publike. To se takođe odnosi i na fudbalsku Bundesligu.

Mjere su na snazi do kraja novembra

Zabranjeno je noćenje u hotelima, motelima, pansionima ili privatnim apartmanima – osim ako se ne radi o nepohodnim putovanjima, kao naprimjer zbog posla.

“Pozivamo građane da se uzdrže od putovanja i posjeta rođacima,“ zatražila je Angela Merkel.

Zatvaraju se i barovi, restorani, fitnes studiji i sve vrste javnih bazena, kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje i sve što se tiče njege tijela.

Škole i vrtići ostaju ostvoreni

Ostaju otvorene škole, vrtići, menze, vjerski objekti, sve radnje – s tim što je dozvoljeno da u radnji bude maksimalno jedan kupac na deset kvadrata, zatim frizerski saloni i zanatske radnje.

Medicinski neophodni tretmani će i dalje biti mogući.

Od firmi se zahtijeva da gdje god je to moguće dozvole rad od kuće.

Dogovoreno je da se detaljno razradi plan finansijske pomoći za one koji zbog ovih novih mjera gube prihode. Rečeno je da će volumen te pomoći biti i do 10 mlijardi eura, a da će se nadokanaditi zarada u visini od 75 posto od one u prošloj godini.

Nakon dvije sedmice, 11. novembra, kancelarka će se ponovo savjetovati s premijerima pokrajina, kada će ocijeniti da li su donesene mjere postigle cilj i da li je potrebno izvršiti neka prilagođavanja.

Izvor: Agencije