Od početka 2015. u svijetu ubijen 71 novinar

U izvještaju PEC-a navodi se da je tokom prošle godine ubijeno 138 novinara, među kojima 16 u izraelskom bombardovanju Gaze (AFP)

Nevladina organizacija Press Emblem Campaign (PEC) sa sjedištem u Ženevi objavila je da je u posljednjih šest mjeseci u 24 zemlje ubijen 71 novinar.

Prema izvještaju PEC-a, broj smrtno stradalih novinara u odnosu na isti period prošle godine povećan je za sedam posto, a 23 novinara izgubila su život usljed napada, prenosi Anadolija.

“Regije Bliskog istoka i Sjeverne Afrike su smrtonosne regije za novinare. U prvoj polovini ove godine u Libiji je ubijeno osam novinara, Jemenu i Iraku po šest, Siriji dva i Gazi jedan, što je ukupno 23 novinara”, navodi se u izvještaju.

Ove dvije regije prati Latinska Amerika, u čijim je zemljama za šest mjeseci ubijeno 17 novinara, i to u Meksiku četiri, Hondurasu, Guatemali i Brazilu po tri, Kolumbiji dva te u Paragvaju i Dominikanskoj Republici po jedan novinar.

Napad na Charlie Hebdo

Evropa je procijenjena kao treća najopasnija regija za novinarski posao.

Ovakvoj ocjeni ponajviše je doprinio napad u Parizu na satirični časopis Charlie Hebdo, u kojem je ubijeno osam novinara ovog lista. Osim toga, u prvoj polovini 2015. godine u Ukrajini su poginula četiri novinara te u Poljskoj jedan.

Kada je riječ o afričkom kontinentu u Južnom Sudanu, smrtno je stradalo šest novinara, a u Somaliji, Keniji i Demokratskoj Republici Kong po jedan.

U Aziji je poginulo devet novinara, od toga tri na Filipinima, u Indiji i Pakistanu po dva te Afganistanu i Indoneziji po jedan novinar.

U izvještaju PEC-a se, također, navodi da je tokom prošle godine u 32 zemlje svijeta ubijeno 138 novinara, među kojima 16 njih u izraelskim bombardovanjima Gaze. 

Izvor: Agencije