Od novembra 2018. uhapšeno 10.000 ‘Žutih prsluka’

Otprilike 400 osoba je osuđeno na zatvorske kazne (EPA)

Francuska policija uhapsila je više od 10.000 pristalica pokreta “Žuuti prsluci od kada je počeo djelovati novembra prošle godine, izvijestio je francuski dnevnik Le Monde, pozivajući se na podatke koje je dobio od francuskog Ministarstva pravde.

Prema navodima pariskog dnevnika, lokalni sudovi su izrekli više od 3.000 osuđujućih presuda pripadnicima pokreta, posebno zbog učešća u masovnim neredima i napadima na policiju.

Otprilike 400 osoba je osuđeno na zatvorske kazne, mnogi su osuđeni na društveno koristan rad ili su dobili uvjetne zatvorske kazne.

Samo dva optužena policajca

Protesti “Žutih prsluka” počeli su 17. novembra 2018. godine, prvobitno u znak protesta zbog povećanja cijena goriva za automobile, da bi potom dobili političke konotacije i postali uopćeni pokret protiv aktuelne administracije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Le Monde navodi kako je trećina uhapšenih privedena u francuskoj prijestolnici, dok je sa policijske strane drugačija slika – samo dva policajca su stigla pred pariški sud zbog “malicioznog nasilja”, dodaju agencije.

Dodaje se kako je aktuelno još 66 istraga od 212 koje je pokrenuo ured tužitelja iz Pariza.

Izvor: Agencije