Oglasi

Od Nove godine minimalac u Hrvatskoj 435 eura

Ukupno je u mandatu aktuelne hrvatske Vlade, kojoj je na čelu Andrej Plenković, minimalna plata povećana za 100 eura.
Kune, NovacBDP po stanovniku mjeren po kupovnoj moći 2018. iznosio je 63 posto evropskog prosjekaAl Jazeera - Ilustracija

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je, na sjednici Vlade, prijedlog povećanja minimalne plaće na 3.250 kuna (435 eura) od prvog dana 2020. godine, javlja Hina.

Prema Plenkovićevim riječima, ukupno je u mandatu Vlade kojoj je na čelu "minimalna plaća povećana za stotinu eura". Ocijenio je kako je to "bez presedana u povijesti hrvatskih vlada".

"Vladina politika u području javnih financija osigurala je povećanje prihoda građana i njihova standarda, te poboljšala poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima", rekao je Plenković.

U kombinaciji s poreznom reformom koja, kako je rekao, u četvrtom krugu donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna (322 milijuna eura), ukupno u mandatu njegove Vlade devet milijardi kuna (1,2 milijarde eura), to je povećalo prihode i standard građana i omogućilo povećanu potrošnju, te utjecalo na stope rasta.

Odustali od snižavanja stope PDV-a

Govoreći o rebalansu proračuna za 2019. godinu, koji je također na dnevnom redu sjednice Vlade, Plenković je naglasio da je rebalans na tragu planiranih rashoda te je to "poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada Vlade".

Proračun za iduću godinu, dodao je, temelji se na projiciranoj stopi rasta od 2,5 posto, a istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto. To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Komentirajući odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, rekao je da se tako oslobađa 1,8 milijardi kuna (241 milijun eura) za plaće i mirovine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.