Od Nove godine minimalac u Hrvatskoj 435 eura

Kune, Novac
Između ostalog, tranzicija u kapitalizam donijeli su marginalizaciju radništva i iščezavanje participativnih modela upravljanja (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je, na sjednici Vlade, prijedlog povećanja minimalne plaće na 3.250 kuna (435 eura) od prvog dana 2020. godine, javlja Hina.

Prema Plenkovićevim riječima, ukupno je u mandatu Vlade kojoj je na čelu “minimalna plaća povećana za stotinu eura”. Ocijenio je kako je to “bez presedana u povijesti hrvatskih vlada”.

“Vladina politika u području javnih financija osigurala je povećanje prihoda građana i njihova standarda, te poboljšala poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima”, rekao je Plenković.

U kombinaciji s poreznom reformom koja, kako je rekao, u četvrtom krugu donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna (322 milijuna eura), ukupno u mandatu njegove Vlade devet milijardi kuna (1,2 milijarde eura), to je povećalo prihode i standard građana i omogućilo povećanu potrošnju, te utjecalo na stope rasta.

Odustali od snižavanja stope PDV-a

Govoreći o rebalansu proračuna za 2019. godinu, koji je također na dnevnom redu sjednice Vlade, Plenković je naglasio da je rebalans na tragu planiranih rashoda te je to “poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada Vlade”.

Proračun za iduću godinu, dodao je, temelji se na projiciranoj stopi rasta od 2,5 posto, a istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto. To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Komentirajući odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, rekao je da se tako oslobađa 1,8 milijardi kuna (241 milijun eura) za plaće i mirovine.

Izvor: Agencije