Od jutra kolone na graničnim prijelazima s Hrvatskom

Slovenija, Hrvatska, Granica, Granični prijelaz, Gužve, Kolone
Slovenija je najavila povremeno obustavljanje sistemske kontrole građana EU-a zbog bržeg prometa (Pixsell)

Zbog sustavnih kontrola od četvrtka ujutro nastajale su kolone vozila na izlasku iz Slovenije na većim graničnim prijelazima prema Hrvatskoj te su osobna vozila na graničnom prijelazu Obrežje (Bregana) čekala tri i pol sata, a autobusi dva i pol sata, javljaju slovenski prometni servisi.

Prema izlazu na Bregani na slovenskoj je strani ujutro nastala kolona vozila duga pet kilometara, ali je kasnije smanjena na tri kilometra, a smanjuje se i vrijeme čekanja, javlja slovenski Prometno-informacijski centar (PIC).

Nešto kraće vrijeme čekanja za izlazak iz Slovenije bilo je na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), gdje osobna vozila i autobusi za prijelaz granice čekaju 45 minuta, a teretna pola sata, prenosi Hina.

Pojedinačne procjene rizika 

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je sinoć za Slovensku televiziju da će zbog očekivanih gužvi na granici sljedećih dana Slovenija povremeno obustavljati sustavne kontrole građana državljana EU-a prema izmijenjenom schengenskom režimu, ali ovisno i o procjeni sigurnosnog stanja na svakom pojedinom prijelazu, kako bi se protok prometa ubrzao, no nije detaljnije naveo koje će kriterije pritom primjenjivati.

Ljubljansko Delo u četvrtak piše da će slovenska policija sljedećih dana, kad se zbog Uskrsa očekuje povećan promet, nastojati smanjiti kolone koje su se pokazale kao velik problem pri početku primjene izmijenjenih pravila krajem prošlog tjedna, dok će putnike iz trećih država i dalje kontrolirati sustavno uz skeniranje dokumenata, kao i dosad.

“Svaka policijska jedinica će za svaki granični prijelaz pojedinačno napraviti svoju ocjenu rizika, na temelju konkretne  situacije na granici i podataka kojima raspolaže”, navodi list.

Delo tvrdi da su nova schengenska pravila o sustavnom nadzoru granice i putnika radi veće sigurnosti prilično “nejasna” i da su mnogi njima “zbunjeni”, no da je još “dug put” do eventualne promjene donesenih pravila o sustavnoj kontroli.

Zato će se novi režim, radi veće sigurnosti u Europskoj uniji i schengenskom prostoru, morati primjenjivati i idućih mjeseci, osim u izuzetnim slučajevima i kad se procijeni da je sigurnosni rizik manji, navode slovenski mediji.

Povremeno obustavljanje sistemskog nadzora

Slovensko ministarstvo za javnu upravu osigurat će 10 do 15 mobilnih toaleta, koji će se prema potrebi postavljati uz granične prijelaze koji budu najviše opterećeni, a u slučaju vrućina putnicima koji se nađu u zastoju uz granične prijelaze nudit će se voda, navodi Delo.

Budući da su pred vratima uskršnji praznici, slovenski će granični policajci prema osmom članku uredbe o sustavnoj kontroli na schengenskoj granici povremeno obustavljati sustavni nadzor putnika, a povećat će se i broj policajaca na prijelazima kako bi postupak bio što ekspeditivniji, navodi list.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade uputio apel Sloveniji da, kao i Hrvatska, prijeđe sa sustavne kontrole na granicama na tzv. ciljanu kontrolu, s obzirom na višestruke negativne efekte gužvi na granicama prouzročenih provedbom uredbe EK-a o pojačanoj kontroli schengenskih granica.

“Vlada je obavijestila države članice EU-a i Europsku komisiju (EK) o prelasku sa sustavnog kontrola na granicama sukladno uredbi o pojačanoj kontroli schengenskih granica, na tzv. ciljanu kontrolu”, rekao je Plenković te naveo da su MUP, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te njegov kabinet “angažirani u dijalogu i s Mađarskom i sa Slovenijom”.

Plenkovićev apel Sloveniji na ‘ciljanu kontrolu’

Jutros je, kazao je, razgovarao i sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom te je još jednom apelirao da i Slovenija prijeđe na tzv. ciljani režim kontrole.

Sustavna kontrola podrazumijeva skeniranje svake isprave, neovisno je li riječ o državljanima zemalja članica EU-a ili ne, a to, naravno, kazao je, izaziva velike gužve i dugotrajna čekanja i na slovenskoj i na hrvatskoj granici.

Režim ciljane kontrole, na koji je prešla Hrvatska, podrazumijeva da će hrvatska granična policija kontrolirati samo ona vozila za koja se pokaže određena indikacija da je to potrebno, čime će se, dodaje Plenković, ubrzati protok s hrvatske strane.

“Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u gospodarskom smislu, u smislu frustracije putnika, turista, gubljenja strpljenja i, u konačnici, potencijalne negativne efekte na gospodarstvo, ne samo naše. Jer mnogi od tih putnika putuju i dalje, pogotovo pred uskrsne blagdane”, rekao je premijer.

Nada se da će biti pronađeno neko privremeno rješenje dok traju blagdani, a Hrvatska će, kaže, činiti sve što je u njezinoj moći da se pronađe trajno rješenje.

Izvor: Agencije