Oglasi

Od juna NATO čuva crnogorsko nebo

Pošto Crna Gora nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da osigura zračni prostor, saopćeno je iz Alijanse.
NATO 'air-policing' avioni polijeću kao odgovor na vojne ili civilne avione u nevoljiEPA

Od 5. juna zraćni prostor Crne Gore čuvat će NATO, odnosno Italija i Grčka počinju tada NATO patrole nad Crnom Gorom.

"Pošto Crna Gora nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da osigura zračni prostor", saopćeno je iz NATO-a, prenose crnogorski mediji.

"U znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog zračnog prostora. Italijanski i grčki borbeni avioni će i dalje biti bazirani u njihovim matičnim zemljama i po potrebi će biti podizani", navedeno je u saopćenju NATO-a.

Sigurnost članica

"Air-policing", kako je naglašeno iz NATO, nije odgovor na bilo koju specifičnu prijetnju, već je bitna komponenta koju NATO pruža kao sigurnost svojim članovima.

"NATO 'air-policing' avioni polijeću kao odgovor na vojne ili civilne avione u nevolji, ili zbog aviona koji ne poštuju internacionalne regulacije, ili pristupaju zračnom prostoru NATO saveznica", navedeno je u saopćenju Alijanse.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.