Oglasi

Od izbjeglice iz Somalije do ministra u Kanadi

Aktivist i advokat Ahmed Hussen zbog rata je emigrirao 1993. godine iz Somalije u Kanadu i nastanio se u Torontu.
Ahmed Hussen, Justin Trudeau, Premijer, Ministar, KanadaHussena je za ministra imenovao kanadski premijer Justin Trudeau (desno)AP

Četrdesetogodišnji Ahmed Hussen, koji je kao 16-godišnjak iz ratne Somalije kao izbjeglica stigao u Kanadu, imenovan je u srijedu ministrom za imigraciju, izbjeglice i državljanstvo te zemlje.

Somalijca Hussena, političkog aktivista i advokata, ministrom je u Ottawi imenovao kanadski premijer Justin Trudeau.

"Priča o Kanadi jest priča o imigraciji. Posebno sam ponosan što mi je premijer Trudeau povjerio ovakvo mjesto", rekao je Hussen, kako prenosi Anadolija.

Značajan doprinos zajednici

Hussen je rođen 1976. godine u Somaliji, iz koje je, zbog rata 1993. godine, kao 16-godišnjak emigrirao u Kanadu i nastanio se u Torontu.

U jesen 2001. godine Hussen počinje političku karijeru kao volonter u Zakonodavnoj skupštini Ontarija, nakon čega iduće godine postaje asistent Daltona McGuintyja, tadašnjeg vođe pokrajinske oporbe. 

Na tom mjestu ostao je do studenog 2003. kada je unaprijeđen u specijalnog pomoćnika dužnosnika vladajuće Liberalne stranke, a bio je zadužen za pitanja upravljanja, politike i komunikacija. 

Zbog društvenog angažmana, vlasti Tortonta 2004. godine proglasile su ga jednim od 10 pojedinaca koji su dali značajan doprinos zajednici. 

Zalaganje za prava izbjeglica i ravnopravnost

U 2014. godini postaje prvi Somalijac koji je izabran u Kanadski parlament.

U svom političkom angažmanu Hussen se godinama zalagao za prava izbjeglica i ravnopravnost svih građana.

Kanada je prošle godine prihvatila ukupno 300.000 imigranata, koliko planira i u ovoj godini.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.