Od interneta do ostvarenja olimpijskog sna

Postati olimpijac podrazumijeva mnogo teškog rada, talenta, sreće, ali i novca. Novinar Al Jazeere Paul Beban otkriva kako do njega dolaze neke od američkih sportskih uzdanica i zašto bi bez interneta svi njihovi napori bili uzaludni.

Snowboarder Mick Dierdorff trenira za Zimske olimpijske igre. Da biste se spustili preko zaleđenih prepreka pri brzini većoj od 60 kilometara na sat, morate biti posebni. Osim toga, potreban vam je novac.

“Moram finansirati opremu, putovanja, platiti trenera, hranu… Troškova je mnogo”, požalio se Dierdorff.

Visoki troškovi

Sve u svemu, 35.000 dolara kako bi trenirao za Soči. Dierdorff kaže da mu je trebalo više od novca koji je dobio od roditelja i onoga što je uspio uštedjeti radeći ljeti kao građevinski radnik. Stoga je u maju na internetu objavio da traži donatore.

“Najteže je, zaista, bilo krenuti tim putem”, kaže on.

Morao je tražiti novac od svih koje poznaje: porodice, prijatelja, ali i potpunih stranaca. Međutim, isplatilo se. Dierdorff je prikupio 15.000 dolara.

Mark Urich je 28-godišnji skijaš amputirac. To što mu je potrebna samo jedna skija, kaže, nije umanjilo troškove.

“Skije su 5.000 dolara, potporne noge 600 dolara, čizme 100 dolara, učešće u timu 4.000 dolara. A onda još 1.000 do 1.5000 dolara po utrci”, sabrao je troškove Urich.

Pomoć putem interneta

Urich vodi bar kako bi pokrio dio svojih troškova treniranja, ali i on je morao na internetu potražiti pomoć. Tako je prikupio više od 2.000 dolara. Ako naredne sedmice u Aspenu bude dobro vozio, mogao bi se kvalificirati za Paraolimpijske igre u Sočiju.

Mick Dierdorff, na njegovu žalost, nije uspio ući u američki tim ove godine, ali već cilja na naredne Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji 2018. godine.

“Sjajno je imati tako mnogo ljudi voljnih da pomognu, da podrže moje snove i da mi olakšaju da nastavim raditi ovo”, ocijenio je Dierdorff.

Tako su velikodušnost stranaca i tekovine informatičkog doba olimpijske nade Micka i Marka održale živim.

Izvor: Al Jazeera