Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji preminule 34 osobe

Najviše slučajeva prijavljeno je na teritoriji grada Beograda (AP)

U Srbiji su do danas od groznice Zapadnog Nila preminule 34 osobe, dok je 369 oboljelo, saopćio je u utorak Institut za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, prenosi Anadolija.

Slučajevi groznice Zapadnog Nila prijavljeni su na teritoriji grada Beograda (186 oboljelih), kao i iz južnobačkog (53), južnobanatskog (48), braničevskog (22), podunavskog okruga (16).

U sremskom ih je devet, kolubarskom osam, zapadnobačkom sedam, sjevernobanatskom i srednjebanatskom po šest, pomoravskom dva i mačvanskom, zlatiborskom, raškom, borskom, šumadijskom i rasinskom okrugu po jedan, navedeno je u saopćenju Instituta.

U zemljama Evropske unije do 4. oktobra prijavljeno je 1.317 slučajeva oboljenja od groznice.

Italija najugroženija

Najviše ih je u Italiji – 495, te u Grčkoj (283), Mađarskoj (197), Rumuniji (256), Hrvatskoj (45), Francuskoj (16), Austriji (15), Bugarskoj (šest), Sloveniji (tri) i Češkoj (jedan).

Pored toga, u Izraelu je prijavljen 81, a na Kosovu tri slučaja oboljelih.

U istom periodu u zemljama EU-a registrirani su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu s groznicom Zapadnog Nila, i to u Italiji i Rumuniji (po 36), Grčkoj (34) i Bugarskoj, Češkoj i Mađarskoj (po jedan).

Na Kosovu je registriran jedan smrtni ishod. 

Izvor: Agencije