Od ebole umrlo 4.950 ljudi

WHO ističe da je siguran kako pada broj novih slučajeva u Liberiji (EPA)

Broj umrlih od virusa ebole popeo se na 4.950 od 13.241 zaražene osobe u trima najpogođenijim zemljama zapadne Afrike, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Također je upućen poziv na bolju kontrolu kako bi se zaustavio virus, javljaju svjetske agencije.

U Liberiji broj oboljelih pada

“Broj novooboljelih se smanjuje u nekim dijelovima Gvineje, Liberije i Sijerra Leonea dok u drugim i dalje raste”, rekla je UN-ova agencija u saopćenju, prenosi Reuters.

WHO ističe da je siguran kako broj novih slučajeva “u nekim područjima”, prije svega u Liberiji, najteže pogođenoj zemlji, pada, ali priznaje da se virus i dalje brzo širi na zapadu Sijera Leonea, pa i u prijestolnici Freetownu i na jugu Gvineje.

Jačanje mjera zaštite u susjednim zemljama i dalje je “iznimno važno”, dodaje se u saopćenju.

Prenošenje virusa ebole tokom ukopa posmrtnih ostataka smanjilo se zahvaljujući uvođenju strogih pravila, navodi se u saopćenju WHO-a, a prenosi AFP.

“Dostojanstveni i nerizični ukop“

Novi protokol o “dostojanstvenom i nerizičnom ukopu” ustanovile su vjerske zajednice kako bi smanjile širenje virusa, uz poštovanje mjesnih običaja.

Gotovo 60 posto novih slučajeva zaraze u Zapadnoj Africi u augustu dogodilo se tokom ukopa a taj je postotak sada pao na oko 20 posto, rekao je novinarima Pierre Formenty, voditelj tima za nove bolesti u WHO-u.

Dodao je da se sada 60 do 80 posto ukopa obavlja na siguran način, ali taj procenat ovisi o području.

Na zapadu Sijera Leonea taj je postotak tek 50 posto dok se na istoku zemlje smatra sigurnim 80 posto ukopa.

UN je ove sedmice objavio da je primio 572 od 988 miliona dolara (gotovo 459 od 792 miliona eura) koje je zatražio za suzbijanje ebole.

Izvor: Agencije