Oglasi

Od ebole u Kongu umrle 164 osobe

Vlasti su nedavno objavile da je epidemija, koja je izbila tokom ljeta, ušla u drugu fazu sa još nepoznatim razmjerama.
Goma graniči s Ruandom, koja se priprema za moguće slučajeve novih zaraženihEPA

U desetoj epidemiji ebole u Kongu, koja ušla u drugu fazu, umrle su 164 osobe, saopštili su zvaničnici te afričke države, prenosi Beta.

"Ukupan broj smrtnih slučajeva je 164", potvrdilo je Ministarstvo zdravlja Konga.

Vlasti su polovinom oktobra navele da je epidemija, koja je izbila tokom ljeta, ušla u drugu fazu sa još nepoznatim razmjerama.

Deset epidemija ebole od 1976.

Kongo je imao deset epidemija ebole od 1976. godine. U prethodnoj epidemiji na sjeveroistoku Konga umrle su 33 osobe. Kraj te epidemije proglašen je krajem jula, a sedmicu dana kasnije je izbila nova, deseta epidemija u drugom dijelu zemlje.

U velikoj epidemiji ebole 2013. godine u zapadnoj Africi umrlo je više od 11.300 ljudi, najviše u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.

Ebola ili hemoragična groznica veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboljeli dobijaju groznicu praćenu bolovima u mišičima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.