Novi smrtni slučajevi u Hrvatskoj i BiH, Božinović najavljuje strožije mjere

Od danas pa u narednih 10 dana na snazi će biti nove mjere Vlade Srbije (EPA)

U Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno novih 1.129 slučajeva zaraze korona virusom a 49 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Od ponedjeljka je testirano nešto manje od 3.500 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 717 osoba iz Federacije BiH te kod 412 iz Republike Srpske.

U Federaciji BiH umrle su 22 zaražene osobe a u RS-u njih 27.

Podaci o novozaraženima objavljeni u utorak nešto su niži od dnevnog prosjeka prošle sedmice i ukazuju na to da epidemija već desetak dana stagnira.

U sredinama koje slove kao žarišta epidemije broj oporavljenih je već nekoliko dana uzastopno veći od broja novozaraženih. Takva je situacija naprimjer u Sarajevu gdje je u prethodna tri dana bilo 270 novozaraženih a oporavilo se 400 oboljelih. 

U Hrvatskoj preminulo 47 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo 47 osoba, a novozaraženih je 2.323, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno 19.161.

Na bolničkom liječenju su 2.093 pacijenta, od toga su na respiratoru 244 osobe.

Od 25. februara u Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 108.014 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 1.445 preminulo, ukupno se oporavilo 87.408 osoba, od toga 2.390 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 40.762 osobe. Do danas je ukupno testirano 692.048 osoba, od toga 8.944 u posljednja 24 sata.

Nakon današnjeg sastanka premijera Andreja Plenkovića sa svim županima na temu suzbijanja širena korona virusa, šef Nacionalnog štaba Davor Božinović najavio je novi set najstrožih mera u ovom talasu, koje se odnose na pojedine segmente privrede, prije svega ugostiteljstva.

“Ovo će biti najjače mere u ovom valu”, rekao je Božinović, ne precizirajući detalje. Mjere će, kazao je, županima biti dostavljene sutra i važiće do Božića, 25. decembra. “To su mjere koje su usmjerene na pojedine segmente privrede, prije svega ugostiteljstva. Zatim, druge resore, nešto manje kultura, a moramo vidjeti dijelove školstva”, rekao je Božinović novinarima, prenijeli su hrvatski mediji.

Božinović je rekao da se sve vrijeme traži balans i da nije poenta ići odmah na najstrože mjere, već da se donesene mjere postepeno zaoštravaju.
Nove mjere će, kazao je, važiti na nivou cijele Hrvatske, a na snagu će stupiti najverovatnije krajem ove sedmice.

Nove mjere u Srbiji

Od utorka pa u narednih deset dana na snazi će biti nove mjere Vlade Srbije, donijete radi sprečavanja širenja korona virusa.

Do 3. decembra radno vrijeme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, klubova, te trgovinskih centara, pozorišta, kina i drugih ustanova kulture, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću… bit će ograničeno do 18:00 sati.

Prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti radit će do 21:00 sat.

Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane mogu raditi bez ograničenja.

Sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima te mnogobrojne zanatlije moći će raditi, kao i po prethodnoj odluci, do 21:00 sat.

Poslije 18:00 sati, a najduže do 21:00 sat, moći će raditi pošte i banke, osim onih smještenih u tržnim centrima.

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano još 6.842 pozivitnih na korona virus, a testirano je rekordnih 21.476 osoba.

U poslednja 24 sata preminulo je 37 osoba.

Hospitalizovano je ukupno još 6.478 pacijenata, a 225 njih je na respiratoru.

Slovenija: Umrlo 50 ljudi, najviše do sada

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, od 5.596 testiranih, virus potvrđen kod 1.302 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je danas slovenska vlada koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mera.

Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje, rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade za COVID-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima jer je virus raširen u cijeloj zemlji, prenijela je Beta.

Vlada je u parlament uputila prijedlog izmjena zakona o epidemiji zahtevajući drastično povećanje kazni za prekršioce, tako da bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 eura, sa 400, koliko su iznosile u proljeće.

U bolnicama je trenutno 1.299 pacijenata, od kojih je 204 na odjeljenjima intenzivne njege.

Kosovo: Preminulo još 13 osoba

Na Kosovu je u poslednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo 13 pacijenata, a potvrđeno je 609 novih slučajeva zaraze, saopštio je Institut za javno zdravlje iz Prištine.

Testirano je 1.590 osoba, a od prethodnog presjeka izliječeno je 350 pacijenata.

Na Kosovu su trenutno aktivna 12.864 slučaja infekcije korona virusom.

Od posljedica korona virusa od početka pandemije preminulo je 939 osoba.

Crna Gora: Šest smrtnih ishoda

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata od testirana 1.953 uzorka korona virus potvrđen kod 570 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IZJ).

Kako je navedeno, u istom periodu zabilježeno je šest smrtnih ishoda.

Od korona virusa oporavilo se još 596 pacijenata, prenosi Tanjug.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 32.188.

Izvor: Agencije