Oglasi

Od danas novi dizajn novčanica od 100 i 200 eura

Evropska centralna banka pustit će u opticaj redizajnirane novčanice od 100 i 200 eura, unaprijeđenog dizajna i sa boljom zaštitom.
Novčanice od 100 i 200 eura posljednje su u nizu koje čine seriju "Evropa"EPA

Evropska centralna banka (ECB) pustit će danas u opticaj redizajnirane novčanice od 100 i 200 eura.

Novčanice od 100 i 200 eura posljednje su u nizu koje čine seriju "Evropa", jer su već u opticaju apoeni od 5, 10, 20 i 50 eura, s obzirom na to da se novčanica od 500 eura neće štampati.

Sve novčanice serije "Evropa" imaju unaprijeđeni dizajn i bolje elemente zaštite od novčanica prve, A serije, koje će i dalje biti u opticaju, paralelno s novim novčanicama.

Mijenjanje novčanica

U Narodnoj banci Srbije kažu da nije potrebno da se novčanice eura prve serije mijenjaju za novčanice nove serije. 

Napominju i da novčanica od 500 eura izdata u okviru prve serije ostaje u opticaju bez vremenskog ograničenja, a prestanak njene upotrebe neće biti određen posebnom odlukom Evropske centralne banke, već će je postepeno povlačiti centralne banke Evropske monetarne unije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.