Od danas jeftinije roaming usluge u regiji

Građani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore od danas plaćaju jeftinije roaming usluge između ovih država.

Minut odlaznog poziva koštat će 29 umjesto sadašnjih 62 eurocenti, a dolaznog osam umjesto 33. Slanje SMS poruka smanjeno je sa 19 na devet eurocenti, dok će najveća ušteda biti ostvarena pri korištenju interneta. Jedan megabit podataka je 70 centi, dok se ranije plaćalo gotovo sedam eura.

Plan je da se narednih godina cijene ovih usluga izjednače sa onima u Evropskoj uniji.

Crna Gora u posljednji trenutak donijela je odluku da kreće s primjenom nižih cijena. Regulatorna agencija potvrdila je to jučer, iako je Upravni sud ranije presudio kako međudržavni sporazum krši prava operatera, javlja Milica Marinović, novinarka Al Jazeere.

Vijest o sniženju cijene roaminga obradovala je građane Crne Gore. Sa 160 telefona na 100 stanovnika, ova država je rekorder na Balkanu.

Stanovnik Podgorice Danilo kaže: “Mislim da će to biti malo bolje i da će ljudi malo slobodnije koristiti telefon kada su vani”.

“Nadam se da će nas zaštititi u nekom pogledu, bar to da se snizi, za naše prilike neku mjeru poželjnu platežnoj moći. I sami vidite kolika je”, dodao je njegov sugrađanin Božidar.

Još prošle sedmice činilo se da sniženja cijena neće biti. Upravni sud prihvatio je argument crnogorskih operatera da se regulator ne može pozivati na međudržavni ugovor sa Srbijom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, jer nije ratificiran u parlamentu.

Izvršni direktor Telenora Michael Malvebo je kazao: “Mora postojati zakonski okvir iza takve odluke, a u njoj ga nije bilo. Mi smo u istoj liniji sa crnogorskom vladom i očigledno želimo sve najbolje našim potrošačima. Ali ponavljam, iza svega mora postojati zakonski okvir. I to je jedini razlog za našu žalbu Upravnom sudu”.

Usklađenost sa zakonom

Jučer je reagiralo državno regulatorno tijelo i donijelo novu odluku. Odobrava smanjenje cijena  roaminga pozivajući se na nužnost poštivanja crnogorskog zakona o elektronskim komunikacijama i zaštiti potrošača.

Naime, tvrde kako neki operateri u zemljama s kojima je potpisan međudržavni ugovor nude veće pogodnosti.

“Mi smo utvrdili da Telenor, Telekom i M-tel u mrežama operatora u ovim zemljama nude određene pogodnosti koje su čak po cijenama niže nego sto su to cijene propisane našim odlukama. Mi smatramo da princip nediskriminatornosti obavezuje te operatore da takve pogodnosti ponude i u drugim mrežama”, rekao je Zoran Sekulić iz Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore.

Operateri za sada bez komentara tek proučavaju novu odluku regulatora.

Malvebo je kazao: “Pogledaćemo novu odluku i vidjeti šta to znači. Spremni smo diskutovati o svemu sa Vladom, ali za to su potrebne konsultacije između vlade, regulatora i operatera u ovom slučaju”.

U Centru za zaštitu potrošača ne očekuju novu žalbu teleoperatera, kažu da je i posljednja bila pokušaj da zaštite ekstraprofit koji su, tvrde, uzimali godinama.

Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača je kazao: “Zašto, koji je to ekonomski, koji je to tehnološki razlog za to- nema ga. To je zadnja od velikih pljački u svijetu. I crnogorski operatori se zdušno trude da ta pljačka što duže ostane. Nadam se da posle 1. jula ona više neće biti moguća”.

Novo dodatno smanjenje cijena prema sporazumu četiri države najavljeno je za mjesec juni 2016.

Izvor: Al Jazeera