Od bosanskih kraljeva do pustoši

Piše: Vedrana Maglajlija

Jelena, koja je završila frizersku školu, ne radi u struci, ali je ipak sretna što je zaposlena kao konobarica u kafiću pored Kaknja, jer je ona jedina je mlada osoba iz Kraljeve Sutjeske koja ima posao.

“Teška je situacija, pogotovo za mlade u Kraljevoj Sutjesci. Radim već pet mjeseci u kafiću, ali drugi ne rade”, kaže ova 21-godišnjakinja iz mjesta koje je, s tvrđavom Bobovac, bilo nekadašnje sjedište bosanskih vladara iz dinastije Kotromanić.

Ipak, od slavne prošlosti s kraljevima Stjepanom Tomašem, Tvrtkom II te kraljicom Katarinom danas je ostala samo pustoš, objašnjava nam Juraj Jurjević.

On je sa 23 godine najmlađi predsjednik mjesne zajednice Kraljeva Sutjeska, posao koji, kaže, obavlja volonterski, jer se niko nije htio prijaviti.

“Može se izbrojati na prste koliko je mladih ostalo. Možda nas dvadesetak. Samo Jelena ima potpisan ugovor za posao, a ostali rade ‘na crno’ ili nešto sezonski. Zaradim neki džeparac, ali nedovoljno da bih izgradio sebi život ili možda nekad zasnovao obitelj.”

Sutješčanin Juraj Jurjević [Foto: Al Jazeera]

“Nekada je u našu školu išlo 1.193 učenika, od prvog do osmog razreda, bile su dvije smjene i jedna međusmjena, a radila su 52 prosvjetna radnika. Sada ima samo jedna učiteljica.”

“Mogu vam reći da je ovo sada mjesto iznemoglih i starih ljudi”, govori Bojević, dok s dvojicom Sutješčana raspravlja o lošoj situaciji.

“Meni su rekli da će sada doći Kolinda”, kaže jedan od njih, misleći na novu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, dok mu ostali dobacuju da ga je “neko dezinformirao”.

“Ma dolazili su ovdje bh. političari iz državnog vrha, i ovi iz Hrvatske, koji često doniraju nešto, ali nema ljudi, ne vraćaju se”, kažu. Ipak, započinju priču o “lakšim temama”, raspravljajući o nogometnim klubovima za koje navijaju.

“Meni je Zvijezda najdraža”, kaže jedan od njih.

“Ne kaže se Zvijezda, nego Zvezda”, odgovara Bojević.

Sutješčane, koji pričom o sportu razbijaju sumornu sadašnjost, ostavljamo dok im učitelj u penziji pedagoški nastavlja predavanje o “pravilima mijenjanja vlastitih imenica”.

Lekciju o nekadašnjem sjedištu bosanskih kraljeva i njihovoj slavnoj prošlosti u školi u Kraljevoj Sutjesci uskoro neće imati ko više slušati, jer ovo nekada živo mjesto polako izumire.

Izvor: Al Jazeera