Od 270 Sirijaca koji su ušli u BiH, njih 165 otišlo

Bosna i Hercegovina do sada nije bila na ruti prolaska izbjeglica (EPA)

Od 1. jula do danas u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 270 državljana Sirije koji su imali vizu za ulazak u BiH, potvrdila je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Prema podacima Granične policije BiH, od ukupnog broja Sirijaca koji su, posjedujući vize, ušli u BiH u pomenutom periodu, 165 je u međuvremenu napustilo zemlju.

Od tog broja, nekoliko grupa je otišlo prema Srbiji.

“Od Ministarstva vanjskih poslova BiH do sada službeno nismo dobili informaciju da je došlo do nekog povećanog broja izdavanja viza BiH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše zemlje u svijetu”, kazala je Dujković.

Korisli međunarodne prelaze

Napominje da su grupe Sirijaca koje su sa vizama ušli u BiH, a potom otišli u pravcu Srbije, koristili međunarodne granične prelaze prema toj zemlji.

“Posljednji slučaj o kojem govore mediji je bio 27. septembra, kada smo na izlazu iz BiH, na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj-Mali Zvornik, registrovali devet državljana Sirije koji su imali vizu BiH i ulazni pečat na Međunarodnom aerodromu Sarajevo”, naglasila je Dujković.

Od početka izbjegličke krize, koja je pogodila Zapadni Balkan, Bosna i Hercegovina nije bila na ruti prolaska izbjeglica.

Izvor: Agencije