Očna bolnica u Skoplju liječi regiju

U glavnom gradu Makedonije otvorena je turska očna bolnica, a najviše pacijenata dolazi iz drugih zemalja.

Očna bolnica, naizgled je kao bilo koja druga. Ali ovde se liječe građani cijelog Balkana, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Dragoslav Đurić iz Sjenice, sa Zapada Srbije, sa kćerkom je došao na pregled u tursku privatnu bolnicu.

Ne može vidjeti ni najveća slova, a nakon pregleda je doktorica utvrdila da ima bolest očnog nerva. Dragoslav se nada ozdravljenju, ili da mu se vid barem malo poboljša.

„Hoću da primim sve, samo da bi progledao, bar 50 procenata da mi se vrati. Nezgodno mi je, ne čujem i sada i ne vidim. Ako je potrebna operacija da zakažemo, ako treba da ostanem ostat ću, nije bitno“, kaže Đurić.

Najsavremenija tehnologija

Za doktora Saliha Bozkurta i njegov tim ovo je rutinska operacija, ali kaže da rade i one najteže, poput presađivanje korneje. Otuda toliko interesovanje za njihove usluge.

„Koristimo najsavremeniju tehnologiju i usluge najiskusnijih ljekara iz Turske, koji su i vlasnici bolnice. Oni su uzeli i makedonsko državljanstvo i tu žive sa svojim porodicama“, kaže menadžer bolnice Niyazi Ismail.

Evropska očna bolnica je investicija od 20 miliona eura. Potpisala je ugovor sa makedonskim Zdravstvenim fondom za plaćanje usluga iz budžeta.

Dogovorili su saradnju sa Ministarstvom zdravstva Kosova. Iz menadžmenta kažu da su postigli preddogovor sa Fondom Bosne i Hercegovine, a pregovaraju sa Srbijom i Albanijom.

Ali dio pacijenata, poput Tihomira Serafimovskog, odlučuju da sami plate zdravstvenu uslugu. „Ne, ja ću privatno platiti. Zato što je period čekanja veliki, do sredine 2014. A moj vid je bio 80 posto oštećen usljed katarakte. Za ovaj zahvat platio sam hiljadu eura“, kaže Serafimovski.

Očna bolnica ima kancelarije za kontakt sa građanima u Novom Pazaru i Prištini, a naredne godine planira da ih otvori i u Sarajevu i Tirani.

Izvor: Al Jazeera