Očevici masakra u džamiji: Svuda krv i beživotna tijela

U džamiji Al Noor je ubijena najmanje 41 osoba (EPA)

Očevici masakra u džamiji Al Noor u Christchurchu na Novom Zelandu opisali su medijima prve utiske nakon pucnjave tokom molitve petkom ne krijući šok i potresenost.

Napadači koji su upali u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch ubili su najmanje 49 osoba, u najgorem napadu koji se desio u ovoj pacifičkoj državi.

Komesar novozelandske policije Mike Bush naveo je kako je 49 osoba ubijeno u dvije džamije, te kako je jedan muškarac od četvero uhapšenih optužen za ubistvo.

Bush objašnjava kako je u jednoj džamiji ubijena najmanje 41 osoba, sedam u drugoj, te kako je jedna osoba podlegla u bolnici.

Noor Hamzah (54) iz Malezije rekao je da je sa mnogim drugim ljudima istrčao iz džamije Al Noor kad je počela pucnjava, prenosi New Zealand Herald.

Sakrili su se iza obližnjeg automobila. Zatim je u džamiju upala naoružana policija, a Hamzah kaže da je video mrtva tijela na ulazu u džamiju.

Kad je pogledao kroz prozor džamije, video je “gomilu tijela”, prenosi Tanjug.

‘Krv svuda’

Reuters prenosi svjedočenje drugog očevica koji kaže da je napadač bio bijel, plav i da je nosio šljem i neprobojni prsluk.

“Imao je veliku pušku… ušao je i počeo da puca na sve u džamiji, svuda”, rekao je Ahmad Al-Mahmoud, koji je s nekolicinom vjernika iskočio kroz staklena vrata.

Radio New Zeland prenosi riječi trećeg očevica koji kaže da je čuo pucnje i vidio najmanje četiri osobe kako leže na podu, kao i da je “krv bila svuda”.

Mahmoud Nazer rekao je za jednu televiziju da se od napadača sakrio ispod klupe. “Molio sam Boga da zaustavi tog čovjeka”, rekao je Nazer za TVNZ.

“Pucnjava se nastavljala i nastavljala. Jedna osoba pored nas je pogođena u ruku”, dodao je.

Izvor: Agencije