Oglasi

Očekuje se uvođenje smrtne kazne nakon referenduma

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi put pozvao Parlament da prihvati uvođenje smrtne kazne nakon glasanja o ustavnim promjenama.
Recep Tayyip Erdogan, Turska, PredsjednikErdogan je rekao da će bez oklijevanja potpisati takav nacrt zakona nakon prihvatanja u ParlamentuAP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da očekuje da će Parlament ponovo uvesti smrtnu kaznu nakon referenduma 16. travnja o proširenju predsjedničkih ovlasti.

"Obitelji mučenika, obitelji naših junaka ne trebaju se brinuti. Vjerujem, ako Bog da, da će parlament učiniti što je potrebno u vezi s vašim zahtjevima za smrtnu kaznu nakon 16. travnja", rekao je on u govoru koji je održao u Canakkaleu, na sjeverozapadu zemlje.

Budući da on mora potpisati takav nacrt zakona nakon njegova prihvaćanja u Parlamentu, kazao je da će to učiniti "bez oklijevanja".

Kraj pristupnih pregovora

Smrtna kazna je ukinuta 2004. godine, u okviru kandidature Turske za članstvo u Europskoj uniji, a njezino ponovno uvođenje značit će kraj pristupnih pregovora.

"Ne zanima nas što će reći Hans ili Georges", izjavio je u subotu Erdogan, koristeći se dvama imenima kojima obično označava Europu.

"Što će reći narod? Što će reći pravo? To nam je važno", rekao je Erdogan, kako prenosi Hina.

Turski predsjednik je, nakon propalog puča 15. srpnja prošle godine, više puta kazao da će odobriti ponovno uvođenje smrtne kazne ako Parlament bude glasovao u tom smislu.

Čak je spomenuo mogućnost referenduma o tom pitanju u veljači.

Naglo pogoršanje odnosa

No, ovo je ipak prvi put da poziva Parlament da prihvati uvođenje smrtne kazne nakon glasovanja o ustavnim promjenama radi proširenja predsjedničkih ovlasti 16. travnja.

Veze Turske i EU-a naglo su se pogoršale zadnjih tjedana, nakon zabrane skupova potpore referendumu u Njemačkoj i u Nizozemskoj na kojima su trebali sudjelovati članovi turske Vlade.

Erdogan je odluke o zabrani održavanja skupova usporedio s nacističkom praksom i osudio "duh razularenog nacizma" u Europi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.