Trump odlučio: SAD se povlači iz iranskog sporazuma

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je saopćio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma i da će nove sankcije Iranu biti nametnute.

“Iranski sporazum manjkav je u srži i znamo šta će se dogoditi ako ne djelujemo: za kratko vrijeme najveći sponzor terorizma imat će nuklearno oružje”, istakao je on u Washingtonu.

Trump je naveo da sporazum “nikad nije donio mir” i da ga “nikad neće ni donijeti” te da su Iranci napravili projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

Dodao je da “nijedan potez koji je Iran napravio nije opasniji od njegovih nastojanja da dođe do nuklearnog oružja”.

Spreman za novi dogovor s Iranom

“Ovaj sporazum trebao je zaštititi SAD i saveznike, ali je dozvolio Iranu da nastavi obogaćivanje uranija”, rekao je Trump.

Američki čelnik rekao je tokom obraćanja da je on spreman, voljan i sposoban ispregovarati novi dogovor s Iranom kada ta država bude spremna i da će Teheran željeti novi i trajniji sporazum.

Istakao je da će nametnuti “najviši nivo” sankcija Iranu i da će one stupiti u puno djelovanje, ujedno zaprijetivši sankcijama i drugim državama ako budu pomagale Iranu.

Kako je naveo, “kad bi se dozvolilo da sporazum s Iranom ostane na snazi, uskoro bi počela utrka u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku”.

Rekao je i da sporazum s Iranom nema adekvatne mehanizme za sprečavanje varanja.

Teheran će nadvladati bilo koje probleme

Ranije je iranski predsjednik Hassan Rouhani naveo da će Teheran “nadvladati” bilo koje “probleme” koji bi se mogli pojaviti sljedećih mjeseci.

Predsjednik iranskog Parlamenta Ali Larijani istakao je u utorak da će Trumpova odluka samo služiti za ujedinjenje države za put “stazom Islamske revolucije, u potpunosti uz vodstvo vrhovnog vođe”.

Macronov ured negirao ‘New York Times’

Kabinet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona saopćio je da predsjednik SAD-a Donald Trump u telefonskom razgovoru nije dao Macronu nikakvu indiciju o tome koja će biti njegova odluka u vezi s nuklearnim sporazumom s Iranom.

Na direktno pitanje Reutersa Macronov kabinet negirao je informacije New York Timesa da je Trump francuskom čelniku rekao da će se SAD povući iz tog sporazuma.

Pozivajući se na neimenovani izvor, za koji se tvrdi da je upoznat sa sadržajem razgovora dvojice državnika, američki list objavio je da je Trump obavijestio Macrona da će objaviti povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

“SAD se sprema vratiti sve sankcije od kojih je odustao u okviru nuklearnog sporazuma, i uz to nametnuti dodatne ekonomske kazne”, rekao je taj izvor.

Novinar Al Jazeere Zein Basravi iz Teherana javlja da su iranski čelnici “veoma svjesni da u ovom trenutku sudbina nuklearnog dogovora nije u njihovim rukama”.

Dodao je da je Rouhanijeva administracija, koja je podržala sporazum od početka pregovora, sada “u sistemu kontrole štete”.

Ranije u ponedjeljak Rouhani je kazao da bi nuklearni sporazum mogao biti “čak i bolji” bez učešća SAD-a.

Zastupnici za ‘žestok odgovor’

Dodao je da je Iran spreman ostati u dogovoru zajedno s Evropom, Rusijom i Kinom ako se njegova “očekivanja” ispune.

“Od samog početka SAD pokušava ograničiti iransku moć, a danas isto pokušava, bilo da ostane ili odustane od sporazuma”, rekao je on.

Grupa iranskih zastupnika saopćila je u utorak da će obavezati Vladu te zemlje da “žestoko” reaguje ako SAD pokuša nametnuti svoje “nelegitimne zahtjeve” Teheranu u vezi s nuklearnim sporazumom iz 2015, prenijela je iranska državna televizija.

“Mi, zastupnici različtih političkih opredjeljenja, podržavamo stav rukovodstva u vezi s time da nema ponovnih pregovora o nuklearnom sporazumu. Amerika ne može nametnuti svoje nelegitimne zahtjeve Iranu i ignorisati iranska prava”, naveli su zastupnici u pismu upućenom iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju, prenosi Reuters.

Bez obzira na Trumpov potez, druge strane iranskog sporazuma kažu da ga neće napustiti.

Teško održati dogovor bez SAD-a

U saopćenju od utorka Evropska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka navele su da su se srele s iranskim zvaničnicima u Briselu i ponovile podršku “nastavku pune i efikasnije realizacije sporazuma svih strana”.

Adnan Tabatabai, iranski analitičar i izvršni direktor Centra za primijenjeno istraživanje u Partnerstvu s Orijentom u Bonnu, smatra da će biti “veoma teško” održati dogovor bez SAD-a.

“Posljednjih nekoliko sedmica nije bilo obećavajuće. Mnogo je političkog kapitala investirano u zadržavanje Trumpa u dogovoru. Plašim se da Evropljani ne mogu tako lako dati ekonomske i političke dividende koje Iranci traže”, ističe on.

Prema dogovoru iz Beča 2015, Iran je umanjio svoj program obogaćenja uranija i obećao da neće raditi na razvoju nuklearnog oružja.

U zamjenu su ukinute međunarodne sankcije i Teheranu je dozvoljeno prodavati naftu i plin širom svijeta.

Nove sankcije fizičkim i pravnim licima

Međutim, na snazi su sekundarne američke sankcije.

No, Trump je povukao nekoliko poteza na blokadi dogovora.

U oktobru prošle godine odbio je potvrditi da Iran ispunjava svoje obaveze i nametnuo nove sankcije fizičkim i pravnim licima u Iranu.

Objavio je 12. januara da “posljednji put” blokira američke sankcije.

Dodao je da će se SAD, ako se ne ispune njegovi zahtjevi “za popravku dogovora” za 120 dana, povući iz sporazuma 12. maja ili prije.

Izvor: Al Jazeera