Oglasi

Očekuje se objava novog otkrića NASA-e

Nagađa se da se radi o otkriću nove planete slične Zemlji ili pronalasku vezanom za crne rupe ili supernove.
Naučnici su uočili da se egzomjesec razlikuje od 180 poznatih u Sunčevom sistemu EPA - Ilustracija

Američka svemirska agencija oglasit će se u utorak i predstaviti najnovije otkriće teleskopa Kepler, a zasad se nagađa da bi to moglo biti moguće otkriće novog planeta sličnog Zemlji ili pronalazak vezan za crne rupe ili supernove.

Kepler je lansiran 2009. godine, a dosad su znanstvenici uz njegovu pomoć otkrili više od 1.000 egzoplaneta, dok još nekoliko tisuća čeka potvrdu.

Ovaj teleskop je sada došao do novog velikog otkrića, ali NASA nije otkrila previše detalja.

Konferencije za novinare kakva će biti u utorak organiziraju se u slučajevima velikih stvari, poput vode na Marsu, prenosi Tanjug.

Kepler 452b najsličniji Zemlji

Kepler je zaslužan za pronalazak Keplera 452b, planeta najsličnijeg našoj Zemlji od svih dosad otkrivenih planeta.

Nalazi se otprilike 1.400 svjetlosnih godina od Zemlje, a na sličnoj je udaljenosti od svoje zvijezde, koja je pak vrlo slična našem Suncu - četiri posto veća i 10 posto svjetlija od Sunca.

Nagađa se da bi NASA u utorak mogla predstaviti nova otkrića o ovom planetu, ali isto tako je moguće da će biti riječi o pronalasku vezanom za crne rupe ili supernove.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.