Očekuje se daljnji rast Save i vodeni val u Gradišci i Srpcu

Poplava, BiH
U Bosni i Hercegovini vodostaj Save i dalje raste na području opština Gradiška i Srbac (Al Jazeera)

Rijeke i dalje prijete u dijelovima Hrvatske i BiH. Na području Jasenovca očekuje se daljnji rast vodostaja Save, iako je rijeka u utorak ujutro stagnirala, nakon što je rasla kroz noć. Stala je na 928 centimetara, što je 21 više od rekordnog vodostaja iz 1970. godine.

Vrhunac vodenog vala očekuju poslijepodne, kažu iz Hrvatske vojske.

Probleme stvara i Kupa kod Letovanića te Odra kod Siska, gdje je ugroženo 40-ak kuća, a angažirano je 20 pripadnika Hrvatske vojske s jednim motornim vozilom. 

U Sisačko-moslavačkoj županiji izvanredno stanje je proglašeno na nekoliko mjesta i na to područje je upućeno još 150 pripadnika Hrvatske vojske i pet pumpi.

Na sisačkom području je zaustavljen porast vodostaja, no, kako navode iz Hrvatskih voda, opuštanja još nema jer je Sava nizvodno od Siska opet u laganom porastu.

I Kupa stagnira, ali novu opasnost predstavljaju zaobalne vode iz Odranskog polja, pa je u Selima već poplavljena jedna ulica.

Kupa je preplavila dio ceste u Starom Brodu, pa je promet prema Farksašiću u prekidu.

Vojska i dalje na više lokacija

Na zahtjev načelnika Stožera zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije, zamjenika župana Romana Rosavca, državna cesta Sisak-Popovača otvorena je u utorak za promet osobnim vozilima.

Ugroženo je područje Petrinje i Hrvatske Kostajnice, gdje prijete klizišta.

Na poplavljenom području u Jasenovcu gdje se očekuje vrhunac vodenog vala, Hrvatska vojska u utorak nastavlja pomagati u obrani od poplava, a na izgradnji zečjih nasipa angažirano je ukupno 170 pripadnika HV-a, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, prenosi Hina.

U Lici vodostaj rijeke Like stagnira, no i dalje je poplavljeno 50-tak kuća u Kosinjskoj dolini, a stanovnici kojima su zagađene cisterne s vodom danas će dobiti pitku vodu, hranu za ljude i stoku, gorivo za strujne agregate i druge potrepštine, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite Općine Perušić.

Načelnik Stožera Mihael Kurteš koji i u utorak obilazi poplavljeno područje, izjavio je da je Crveni križ dostavio paletu pitke vode u Perušić.

Sada će čamci dostaviti sve neophodno stanovnicima Gornjeg Kosinja, Kosinjskog Bakovca, Lipovog polja, Podjelara i Šušnja, dodao je.

Vodostaj rijeke Lika od ponedjeljka ne raste jer je temperatura zraka minus pet stupnjeva Celzija, pa se snijeg ne topi.

Zato je vjerojatno da će vodostaj do južine najavljene za petak, dovoljno pasti da se ne pogoršava stanje, kada će ponovno planinski vodotoci početi puniti Liku.

U BiH se očekuje vodeni val iz Jasenovca

Tamo je osmi dan poplava, a vrlo je malo ljudi otišlo iz svojih kuća, uglavnom u susjedstvo ili na kat.

U većini kuća voda je u visini od pet do pedeset centimetara, ali ponegdje je jučer narasla i do stropa; jednoj kući u Lipovom polje iz vode viri samo krov, a do prvog je kata potopljena i kuća u Gornjem Kosinju, jer se obje nalaze najbliže rijeci Lici.

U Bosni i Hercegovini, vodostaj Save i dalje raste na području općina Gradiška i Srbac. 

Vodostaj je uvelike prešao kote izvanredne obrane od poplava, pa je na tom području zabranjena plovidba za brodove, čamce i druga plovila, osim onih angažiranih u spašavanju.

Veliki vodeni val iz smjera Jasenovca još se očekuje.

U Gradišci problem i dalje predstavljaju podzemne vode.

Promet je obustavljen za većinu vozila na dionici ceste Gradiška – Kozarska Dubica zbog izlijevanja Save. 

Izvor: Al Jazeera i agencije